Werelddag voor waardig werk: voor loonrechtvaardigheid

donderdag, 06 Oktober 2022
Nieuws

Dit jaar wordt 7 oktober opgedragen aan de miljoenen werknemers die op zoek zijn naar loonrechtvaardigheid. Door de enorme inflatie, die nog wordt verergerd door grote bedrijven die monsterwinsten optekenen, raken nog meer werknemers en hun gezinnen in armoede.

Meer dan de helft van de gezinnen heeft moeite om rond te komen met hun huidige inkomen en 10% kan zich essentiƫle zaken als huisvesting, energie en eten niet veroorloven. De ongelijkheid en onrechtvaardigheid waarop het wereldwijd economisch systeem gebaseerd is, zijn tijdens de COVID-19-epidemie exponentieel toegenomen en blootgelegd.

573 nieuwe miljardairs zijn opgestaan sinds het begin van de pandemie. Zij hebben nu 13,9% van het mondiale BBP in handen, terwijl elke dag meer dan 700.000 mensen tot armoede vervallen.

De opeenvolgende en overlappende crises van de opwarming van de Aarde, gewapende conflicten en hebzucht van bedrijven moeten een keerpunt worden, zodat beleidsvoerders eindelijk regeren in het belang van de mensen in plaats van de macht van elites. Het is al heel lang tijd om de economie eindelijk ten dienste van de mensen te stellen om zo onze toekomst te redden.

Fundamentele werknemersrechten moeten gerespecteerd worden, discriminatie vervangen door gelijkheid, en de sociale bescherming moet worden uitgebreid tot iedereen. De nieuwe wereldeconomie moet een inclusieve economie worden, ontdaan van de overblijfselen van het kolonialisme en waarin niemand achterblijft.