ABVV pleit voor snelle de-escalatie in Israël-Palestina

dinsdag, 10 Oktober 2023
Nieuws

Het ABVV veroordeelt ten zeerste elk geweld tegen onschuldige burgers. Enkel een structurele oplossing, met respect voor de mensenrechten van álle burgers, kan uiteindelijk tot een duurzame vrede leiden in Israël-Palestina en de regio.

In de ochtend van zaterdag 7 oktober stak het Palestijnse Hamas de grens over tussen de Gazastrook en Israël en doodde er honderden burgers en militairen. Simultaan werden er vanuit Gaza honderden raketten afgevuurd naar omliggende Israëlische dorpen en steden.

De reactie van de extreemrechtse regeringscoalitie in Israël – onder leiding van premier Benjamin Netanyahu – liet niet op zich wachten. Sinds zondag 8 oktober voert het hevige luchtbombardementen uit op de Gazastrook, waarbij op één dag tijd al honderden doden vielen.

Dit geweld is slechts het recentste trieste hoofdstuk in een conflict dat ondertussen driekwart eeuw de regio onder hoogspanning plaatst en waarin Palestijnen in onmenselijke omstandigheden leven, zonder toekomstperspectieven, als gevolg van de Israëlische militaire bezetting/blokkade, de illegale nederzettingenpolitiek en het beleid van apartheid. 

Alleen al in de laatste tien jaar lieten duizenden Palestijnen het leven bij verschillende aanvallen, bovenop de vele dagelijkse slachtoffers van de militaire bezetting.

Het geweld, dat met de regelmaat van de klok in alle richtingen opflakkert en nu voor het eerst in vijf decennia tot ver binnen Israëlisch grondgebied reikt, maakt dat ook voor de bevolking daar vrede en veiligheid een illusie blijven.

Het ABVV roept ook op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en de-escalatie van het conflict en blijft aandringen op de erkenning van de Palestijnse staat en de stopzetting van de bezetting en kolonisering van de Palestijnse gebieden en de apartheidspolitiek. Enkel wanneer iedereen – Palestijnen én Israëli’s – toekomstperspectief heeft en zijn mensenrechten geëerbiedigd ziet, is een duurzame vrede mogelijk in de regio.