Regeringsplannen zware beroepen: beetje vroeger stoppen én minder pensioen

woensdag, 26 September 2018
Nieuws

De regering-Michel verhoogde de pensioenleeftijd tot 67. Ze verstrengde de voorwaarden voor vervroegd pensioen, voor brugpensioen (SWT), voor landingsbanen en voor tijdskrediet. De belofte om langer werken haalbaar te maken door meer werkbaar werk werd niet ingelost. Net als de belofte om werknemers met zwaar werk een korting te geven op de hogere pensioenleeftijd.

De regeringsvisie op zware beroepen is eenvoudig. Je moet – als je voldoet aan één of meerdere criteria – wat minder lang werken. De regering wil daarvoor een lijst opstellen met beroepen die zij als ‘zwaar’ beschouwt. Je krijgt dan wel minder pensioen.

Stop je vroeger omdat je zwaar werk hebt, dan betaal je dus zelf de rekening want dan tellen er minder jaren mee voor je pensioen. Je ontvangt dan een lager pensioen.

Als je niet vroeger stopt, kan je een ‘pensioenbonus’ krijgen.

Je zal dus zelf de prijs van je gezondheid in de weegschaal moeten leggen. Wil je, kan je, mag je langer doorwerken … of niet … met de bijhorende factuur.

Voldoe je aan één of meer criteria, dan mag je sneller met vervroegd pensioen. Je kan ten vroegste op 60 jaar met vervroegd pensioen mits:

  • 44 loopbaanjaren via het algemene stelsel van vervroegd pensioen.
  • 42 jaar effectieve prestaties in zwaar werk, met één criterium.
  • 40 jaar effectieve prestaties in zwaar werk, met 2 criteria.
  • 38 jaar effectieve prestaties in zwaar werk, met 3 criteria.

Het regeringsplan omvat vier grote problemen.

1. ‘Emotionele of mentale belasting’ is louter een bijkomend criterium en staat niet op zich. Het kan dus niet als ‘solo’-criterium gelden. Terwijl werkstress steeds meer burn-outs en beroepsziektes veroorzaakt, en lang(er) werken onmogelijk maakt.

2. Het criterium ‘belastende werkorganisatie’ is zeer beperkt en houdt geen rekening met zware uurroosters. Terwijl dat toch zeer belastend is voor werknemers.

3. De regering voorziet te weinig budget voor een fatsoenlijke regeling. Daardoor heeft wie vroeger moet stoppen met werken, net omdat hij/zij zwaar werk heeft, een onvolledige loopbaan en dus minder pensioen.

4. De regering wil een gesloten lijst van zware beroepen. Daardoor zullen velen uit de boot vallen.

Werknemers mogen niet gestraft worden als ze zwaar werk uitvoeren. Zij zouden net extra beloond moeten worden. De regering moet haar belofte nakomen. Er moet dringend een rechtvaardige en overlegde regeling komen voor mensen met zwaar werk.