Vakbonden informeren over zware beroepen met nieuwe pensioenkrant

maandag, 17 September 2018
Nieuws

Met een nieuwe pensioenkrant informeren we iedereen over de regeringsplannen rond zware beroepen. Want iedereen moet weten wat de regering van plan is.

De komende septemberweken zullen we samen met de andere vakbonden meer dan een miljoen pensioenkranten verdelen. Die pensioenkranten gaan dieper in op de regeringsplannen rond de zware beroepen. We zullen de pensioenkranten overal uitdelen: aan de bedrijfspoorten, in winkelcentra, aan stations, in woonwijken, … en mensen informeren en bewust maken van wat er op het spel staat.

Vroeger stoppen bij zwaar werk? Zwaar pensioenverlies

De regeringsvisie op zware beroepen is eenvoudig. Je moet – als je voldoet aan één of meerdere criteria – wat minder lang werken. De regering wil daarvoor een lijst opstellen met beroepen die zij als ‘zwaar’ beschouwt. Je krijgt dan wel minder pensioen.

Stop je vroeger omdat je zwaar werk hebt, dan betaal je dus zelf de rekening want dan tellen er minder jaren mee voor je pensioen. Je ontvangt dan een lager pensioen.

Als je niet vroeger stopt, kan je een ‘pensioenbonus’ krijgen.

Je zal dus zelf de prijs van je gezondheid in de weegschaal moeten leggen. Wil je, kan je, mag je langer doorwerken … of niet … met de bijhorende factuur.

Werknemers mogen niet gestraft worden als ze zwaar werk uitvoeren.Zij zouden net extra beloond moeten worden. De regering moet haar belofte nakomen. Er moet dringend een rechtvaardige en overlegde regeling komen voor mensen met zwaar werk.

Doe mee

Op 16 mei betoogden 70.000 mensen in Brussel. Dat deed de regering alvast terugkrabbelen met haar plan voor een puntenpensioen. Nu moeten we actie voeren om de onrechtvaardige en onaanvaardbare plannen rond zwaar werk af te voeren. We willen voor iedereen een waardig pensioen op een redelijke leeftijd. Dat is mogelijk. Het is gewoon een kwestie van de juiste politieke keuzes.

 • Check bij je delegee of in je ABVV-kantoor of je een krant kan bekomen, help mee uitdelen en/of geef de krant gewoon door en praat over de pensioenafbraak van de regering-Michel!
 • Op dinsdag 2 oktober voeren we overal in België actie. We gaan betogen, het werk onderbreken, werkgevers en verantwoordelijken van bedrijfsfederaties bezoeken en tal van sensibiliseringsacties organiseren. Een overzicht volgt op www.abvv.be/agenda.
 • Word fan van het ABVV op facebook, praat mee over pensioenen en deel de berichten.
 • Laat je inspireren door de pensioenverhalen op www.samenkanhetanders.be
 • Wijs anderen op de keuze voor betere pensioenen door de verhalen en alternatieven van ABVV-facebook en samenkanhetanders.be te delen.

Samen kan het anders

Waardige pensioenen, voor iedereen, op een redelijke leeftijd. Dat is ons recht, dat is onze keuze. Daar gaan we voor!

Onze pensioenkeuzes:

 • Voor iedereen recht op pensioen op 65. Geen verlenging van loopbaanvoorwaarden.
 • Een sterk wettelijk pensioen waarmee je een waardig leven kan leiden.

 • Geleidelijke afstemming van het wettelijk pensioen in de privé op dat van de openbare sector.

 • Echt rekening houden met belastend werk zodat werknemers niet opgebrand met pensioen gaan.

 • Hoger minimumpensioen zodat gepensioneerden niet in armoede vallen. Dus ook rekening houden met het feit dat een laag pensioen vaak het gevolg is van een onvolledige loopbaan.

 • Op menselijke manier rekening houden met tegenslagen in het leven (periodes van werkloosheid, loopbaanonderbreking, zorgverloven, enzovoort) in de pensioenberekening.

 • De inkomensgrens voor de pensioenberekening verhogen zodat het verschil tussen het laatste loon en het pensioen van werknemers beperkt blijft.