Solidariteit met de Oekraïense bevolking

woensdag, 09 Maart 2022
Nieuws

De oorlogssituatie in Oekraïne verslechtert elke dag. Het Europees (EVV) en het Internationaal Vakverbond (IVV), staan voortdurend in contact met de Oekraïense vakbondscollega’s om solidariteit en steun te verzekeren.  Daarom organiseert de internationale vakbondsgemeenschap, waaronder ook het ABVV en andere Belgische vakbonden, een wereldwijde dag van solidariteit op 15 maart. Deze actie zal plaatsvinden aan het Schumannplein te Brussel van 14u tot 16u. Meer praktische info volgt.

Het IVV en EVV lanceerden daarnaast ook een Solidariteitsfonds om financiële en humanitaire hulp te verlenen aan de Oekraïense bevolking. Vakbonden in buurlanden zoals Hongarije, Moldavië, Polen, Roemenië en Slovakije proberen het groeiende aantal vluchtelingen te ondersteunen. Zij hebben nood aan eten en drinken, medische verzorging, en producten voor persoonlijke hygiëne.

Help de Oekraïense werknemers en hun families en ga naar de pagina van het IVV:  https://petitions.ituc-csi.org/support-ukraine?lang=en. Alle gelden zullen doorgestort worden aan onze twee ledengroeperingen om hun humanitair werk in Oekraïne en de buurlanden te ondersteunen. Alvast bedankt voor jullie steun en solidariteit.

Russische inval in Oekraïne

  • Het ABVV wijst elke militaire agressie af en veroordeelt de Russische inval.
  • Wij roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en het stopzetten van alle vijandelijkheden.
  • Wij steunen de Oekraïense bevolking, de werknemers en hun vakbonden en verklaren ons solidair met zij die actievoeren voor vrede, in Oekraïne, Rusland en alle anderen landen.
  • Het ABVV wil een vredesproces op gang zien gebracht worden, met respect voor de democratie, de mensenrechten en internationale verdragen.
  • Wij dringen er ook op aan dat er samen met de andere landen van de Europese Unie een humanitair beleid wordt uitgewerkt om vluchtelingen op te vangen.