Hogere uitkeringen vanaf januari

woensdag, 18 December 2019
Nieuws

Vanaf 1 januari 2020 verhogen enkele werkloosheidsuitkeringen. Deze verhogingen zijn deel van het akkoord dat we eerder dit jaar gesloten hebben om de uitkeringen aan te passen aan de gestegen welvaart.
 

In september 2019 werden de maxima van de werkloosheidsuitkeringen verhoogd. De minima en de forfaits werden al in juli 2019 opgetrokken. Nu zijn er nog andere wijzigingen, die ingaan op 1 januari 2020.
 

 • De minimumuitkeringen voor de samenwonende werkloze verhogen tijdens het eerste jaar werkloosheid.
   
 • De minimumuitkering in geval van tijdelijke werkloosheid wordt voor de samenwonende en alleenstaande werknemer opgetrokken tot het niveau van de gezinshoofden.
   
 • De maximumuitkering voor jeugd- en seniorvakantie wordt verhoogd van 57,45 euro naar 58,08 euro per dag. Het minimum wordt ook verhoogd.
   
 • De bedragen van de inschakelingsuitkeringen (voorheen wachtuitkeringen) voor de alleenstaande jongeren worden verhoogd met 2,4%.
   
 • De berekening van de inkomensgarantie-uitkering (IGU) wijzigt: er wordt geen onderscheid meer gemaakt m.b.t. de uurtoeslag in functie van de gezinstoestand. Voor de samenwonende en alleenstaande werknemer betekent dit een hogere uitkering.

 

Voorlopig staan alleen de huidige bedragen op de site van de RVA, maar de nieuwe bedragen worden binnenkort gepubliceerd. Surf naar https://www.rva.be/burgers.