Ramp bouwwerf Antwerpen vraagt uitgebreid onderzoek en onderstreept de nood aan versterking inspectie

maandag, 21 Juni 2021
Pers

Het ABVV betuigt zijn solidariteit met de familie en naasten van de 5 dodelijke slachtoffers en de gewonden op een bouwwerf in Antwerpen.

Het drama met de ingestorte school in aanbouw doet een aantal vragen rijzen over de veiligheid op onze werven. Het ABVV dringt al jaren aan op meer inspecteurs die moeten toezien op de werkomstandigheden en gebeurlijke sociale dumping kunnen aanpakken.

Zonder vooruit te lopen op de resultaten van het officieel onderzoek, wijzen we op de omstandigheden waarin deze werknemers moeten werken. Op een werf met de omvang van die in Antwerpen zijn meerdere onderaannemers actief wat een complexe oefening met zich meebrengt wat betreft afspraken en organisatie. Zeker op vlak van veiligheid en verantwoordelijkheid loopt het dan vaak fout. 

Het ABVV wacht de resultaten van het onderzoek af, maar wat in elk geval al duidelijk is, is dat er passende maatregelen moeten genomen worden. Zeker in licht van het relanceplan van deze regering dat een pak investeringen in infrastructuur met zich meebrengt. De lang gevraagde uitbreiding van de inspectiediensten moet dan ook alle prioriteit krijgen.

Als de werkomstandigheden op de bouwwerf mee aanleiding zijn tot de dood van 5 jonge mannen, dan moeten verantwoordelijken worden aangeduid en gepaste acties worden ondernomen.