Solidair met alle werknemers van Van Hool

dinsdag, 12 Maart 2024
Nieuws

Als ABVV vernamen we op maandag 11 maart aangeslagen het nieuws over de geplande herstructurering bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt. Op een bijzondere ondernemingsraad kondigde de directie aan dat ruim 1.100 mensen zouden moeten vertrekken, waaronder nog ruim 800 dit jaar. Het is nu afwachten tot eind van deze maand voor meer details over de herstructureringsplannen.

Het federaal bureau van het ABVV is zwaar ontgoocheld in de beslissing van de directie. Deze aankondiging is een extreem bittere pil om te slikken, in de eerste plaats voor de vele werknemers van Van Hool, en hun gezinnen, die zich voor maanden of zelfs jaren in de onzekerheid gestort zullen zien. Ook voor de vele werknemers van de toeleveranciers van Van Hool zullen de gevolgen niet min zijn.

Deze werknemers hebben met hart en ziel gewerkt om van Van Hool een performant bedrijf te maken. Werknemers zijn geen meubelstukken die je zomaar kunt vervangen of verplaatsen. Achter de statistieken zitten steevast menselijke verhalen.

De gedupeerde werknemers verdienen naast onze solidariteit, ook degelijke begeleiding en compensatie, en deze episode onderstreept nog maar eens de noodzaak aan een Europese aanpak in industrieel beleid. Dit Europees kader moet een gelijk speelveld creƫren waarin bedrijven, die hun verantwoordelijkheid moeten opnemen, kunnen floreren.