Samen sterk, stem 3

woensdag, 22 November 2023
Nieuws

In mei 2024 zijn er sociale verkiezingen. Jij kiest dan wie jou vertegenwoordigt in je bedrijf, wie er onderhandelt met de directie. Stemmen voor het ABVV, lijst 3, is stemmen voor strijdvaardigheid. Voor hogere lonen, een veilige en gezonde werkplek en een stevig contract.

2024 is een verkiezingsjaar in ons land. In oktober kan je stemmen voor de provincie- en de gemeenteraad, in juni voor de Europese, federale en regionale verkiezingen. De eerste verkiezingen komen er echter al in mei aan: van 13 tot 26 mei 2024 zijn er sociale verkiezingen in bedrijven waar er minstens 50 personeelsleden zijn.

Bij de sociale verkiezingen kies jij als werknemer je vertegenwoordigers. Wie verkozen is, wordt voor de komende 4 jaar jouw delegee. Delegees spelen een belangrijke rol om jouw stem te laten horen in alle beslissingen die jouw werkomstandigheden beïnvloeden.

Stem ABVV, stem 3

ABVV-delegees verdedigen alle werknemers en waken over de correcte navolging van allerlei regels. Ze gaan voorop om jou en je collega’s te helpen, te informeren en te verdedigen. Je vindt jouw ABVV-delegees op lijst 3.

ABVV-delegees komen op voor je rechten. Lijst 3 - ABVV stemmen is stemmen voor deftige jobs met goede lonen en haalbare werkuren, sterke statuten en degelijke contracten, veilige en gezonde werkomstandigheden. Tegen uitbuiting en discriminatie.

  • Telt je bedrijf tussen 50 en 100 werknemers dan kies je delegees voor het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW). In dat comité discussiëren je ABVV-delegees met de directie om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren, arbeidsongevallen te voorkomen, de juiste beschermingsmiddelen te voorzien… Ze spreken de directie aan over de werkdruk en het werkritme, stress en burn-out, begeleiding na ziekte …
     
  • Zijn er meer dan 100 personeelsleden in je bedrijf dan kies je ook delegees in de Ondernemingsraad. Hier beslissen de ABVV-delegees mee over het arbeidsreglement, jaarlijkse vakantie, een vervoersplan, fietsvergoeding … Ze doen voorstellen voor betere loons- en werkvoorwaarden, telewerk, energiebesparing, haalbare uurroosters … Ze houden de economische en financiële toestand van het bedrijf in de gaten en vragen hierover informatie op.

Daarnaast kan er bij jou in het bedrijf ook en vakbondsafvaardiging zijn. Je ABVV-afgevaardigden verdedigen jou en onderhandelen over loonsverhogingen, premies, ploegenarbeid, overuren …

De rode draad doorheen dit alles? Onze waarden. ABVV-delegees gaan samen met jou voluit voor meer democratie, solidariteit, rechtvaardigheid en gelijkheid. We koppelen overleg aan vastberadenheid.

ABVV-delegees onderhandelen dag in dag uit met je werkgever voor betere werkomstandigheden en hogere lonen in je bedrijf, én zullen actie voeren als het moet. Die strijdvaardigheid is ons handelsmerk. Samen sterk. Stem 3.