Fight for 14 - Vrouwen Weten Waarom

donderdag, 14 Maart 2019
Pers

Op 14 maart organiseert het ABVV haar jaarlijkse Dag voor Gelijk Loon v/m. Dit jaar staat deze dag ook in het teken van Fight for 14, omdat het optrekken van het minimumloon veel vrouwen een serieus duwtje in de rug zou geven met als automatisch gevolg een vermindering van de genderongelijkheid. Vrouwen Weten Waarom en dus slaan wij 2 vliegen in 1 klap.

De dag voor gelijk loon v/m is de dag tot wanneer vrouwen moeten werken om evenveel te verdienen als wat mannen in één jaar tijd hebben verdiend.

Als basis voor de berekening van de loonkloofdag nemen we de gemiddelde bruto maandlonen van voltijds- en deeltijdswerkenden in de privésector. Volgens de meest recente cijfers van 2016 bedraagt de loonkloof 20%. Overigens, ondertussen al voor het vijfde jaar op rij…

Vrouwen verdienen in 2019 gemiddeld 20% minder per jaar dan mannen

om te verdienen wat een man verdient in 1 jaar tijd moeten vrouwen dus langer werken

20% van 365 dagen = 73 bijkomende dagen

vrouwen werken dus 2 maanden en 14 dagen gratis

→ de dag voor gelijk loon v/m valt dit jaar op donderdag 14 maart

Dit jaar leggen we de link naar onze campagne ‘Fight for 14’ omdat elke 14de van de maand het ABVV overal in het land actie voert om het minimumloon naar 14 euro per uur of 2.300 euro per maand op te trekken. In veel sectoren is de 14 euro/2.300 euro alles behalve een realiteit en de laagste lonen vinden we net terug in sectoren waar veel vrouwen tewerkgesteld zijn en deeltijdse contracten massaal aanwezig zijn. Hogere minimumlonen betekent in het bijzonder voor hen het verschil tussen op het einde van de maand beleg op de boterham of simpelweg een lege brooddoos.

Naast het optrekken van het minimumloon, vraagt het ABVV ook dat bedrijven - naar voorbeeld van IJsland - bewijzen dat zij vrouwen evenveel betalen dan mannen en dat er op de bedrijfsvloer dus geen sprake is van loonongelijkheid.