Lidgeld : nieuwe Europese regels voor domiciliëring

 

Als ABVV-lid betaal je lidgeld. Je kan dit lidgeld maandelijks (of driemaandelijks, …) overschrijven, maar het is veel praktischer om een domiciliëring te gebruiken. Dankzij een domiciliëring, waarbij je jouw bank toelaat om regelmatig automatisch je lidgeld over te schrijven, vergeet je nooit te betalen en ben je steeds in regel met je bijdragen.

 

De regels voor domiciliëring veranderen nu omdat er in heel Europa geleidelijk naar één enkel betaalsysteem overgestapt wordt: SEPA of Single Euro Payments Area.

 

Misschien heb je wel al gemerkt dat voor overschrijvingen steeds vaker het Europese standaardformulier gebruikt wordt. Dit bevat een IBAN-nummer (IBAN staat voor International Bank Account Number) met 16 tekens die beginnen met BE… en een BIC-code, waarbij BIC staat voor Bank Identifier Code. Aan die codes kun je het land en de bank herkennen, handig bij bankoverschrijvingen binnen de eurozone. Op 1 februari 2014 zullen de nationale overschrijvingsformulieren definitief verdwijnen. Die verandering houdt ook een nieuw systeem van domiciliëring in, waar ook het ABVV moet aan meedoen.

 

Wat verandert er voor jou?

 

 • Je betaalt je lidgeld nu al met domiciliëring

  Het systeem verandert, maar jij moet niets doen. Je bank zorgt voor alles.
   

 • Je betaalt je lidgeld nog niet met domiciliëring, maar wil dit wel doen.

  Je moet een nieuw formulier, een mandaat, invullen en ondertekenen, waarbij je het ABVV toelating geeft om aan je bank te vragen je bijdragen te betalen.
  Dit formulier kan je afhalen en invullen bij het ABVV-hoofdkantoor in je gewest. Het ingevulde en ondertekende formulier bezorg je ook aan het ABVV-hoofdkantoor in je gewest.
   

Wie voor het eerst lid wordt, moet sowieso een mandaat invullen.

 

Het principe van de domiciliëring verandert niet. Je zal die betalingsopdracht nog steeds op gelijk welk moment kunnen stopzetten. 

 

Meer info bij je het ABVV-hoofdkantoor in je gewest of op de algemene infosite SEPA België: www.sepabelgium.be.