ABVV wil respect voor het sociaal overleg

dinsdag, 28 Februari 2023
Pers

Naar aanleiding van een bijeenkomst van het federaal comité van het ABVV, benadrukt de socialistische vakbond nogmaals het belang van het interprofessioneel sociaal overleg. Nog maar eens blijkt dat de Wet van 1996 – de loonmatigingswet – elke loononderhandeling voor de lopende én komende 2 jaren blokkeert. De loonmatigingswet laat immers geen marge toe, deze keer is dat letterlijk 0%.

Het ABVV vindt het echter belangrijk dat er over de andere arbeidsvoorwaarden dan de lonen, wordt onderhandeld in een interprofessioneel kader. Dat laat solidaire afspraken toe voor alle werknemers. Dat is de sterkte van ons sociaal overlegmodel. 

Op ons initiatief werd de groep van 10 hierover samengeroepen. De eerste aftastende gesprekken zijn gestart. 

Het ABVV wil een vergelijk vinden over belangrijke dossiers als zijnde eindeloopbaan en landingsbanen, de terugbetaling van vervoerkosten, de uitvoering van het afgesproken traject om het minimumloon te verhogen en de syndicale omkadering van flexibiliteit. Er moet sprake zijn van echte sociale vooruitgang. De economische context laat dat zeker toe. De werknemers hebben er meer dan recht op. 

Op 14 maart evalueert het ABVV opnieuw het verloop van de onderhandelingen. De socialistische vakbond wil een duidelijk signaal geven aan de onderhandelaars en de regering dat we niet zullen nalaten om in actiemodus over te gaan waar en wanneer dat nodig is.