Wil jij ook vooruit? Versterk dan het ABVV-team!

donderdag, 18 Juli 2019
Nieuws

Van 11 tot 24 mei 2020 zijn er sociale verkiezingen. Wij zoeken enthousiaste en sterke vrouwen en mannen die niet langer aan de zijlijn willen staan, maar vooruit willen. Samen met hun collega’s.

Kan je goed luisteren en discussiëren? Heb je goesting om je in te zetten voor je collega’s? Zie je het zitten om te onderhandelen? Zal je in mei 2020 minstens 6 maanden anciënniteit (zonder onderbreking) of 9 maanden (met onderbreking) hebben? Ga er dan voor! Stel je kandidaat om team-ABVV te versterken.

Sociale verkiezingen?

Bij sociale verkiezingen kies je elke 4 jaar vertegenwoordigers in bedrijven met minstens 50 werknemers. In de privésector kies je je vertegenwoordigers voor het comité voor preventie en bescherming op het werk als je bedrijf minstens 50 werknemers telt, en voor de ondernemingsraad als je meer dan 100 collega’s hebt.

Wie verkozen wordt, is delegee. Hij of zij vertegenwoordigt jou en je collega’s en heeft een belangrijke stem binnen de organisatie. Hij of zij discussieert en probeert met de werkgever afspraken te maken over jouw werkomstandigheden en jouw loon- en arbeidsvoorwaarden.

Kandidaat?

Iedere werknemer en stagiair met 6 maanden anciënniteit (zonder onderbreking) of 9 maanden (met onderbreking) in mei 2020 kan kandidaat zijn. Uitzendkrachten kunnen geen kandidaat zijn, maar hebben wel, onder bepaalde voorwaarden, voor het eerst stemrecht op de plek waar ze werken. Leidinggevend personeel, preventieadviseurs of vertrouwenspersonen kunnen geen kandidaat zijn. Je moet tussen 18 jaar en 65 jaar zijn. In sommige bedrijven is er een jongerenkiescollege voor kandidaten tussen 16 en 25 jaar.

Als ABVV-delegee kan je jouw collega’s informeren, adviseren en verdedigen. Je komt op voor hun rechten in:

  • de ondernemingsraad (OR), waar beslissingen worden genomen over het arbeidsreglement, de financiële situatie, uurroosters, vervoersplannen en fietsvergoedingen, de jaarlijkse vakantie …

  • het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW), waar je met de werkgever discussieert om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren, arbeidsongevallen te voorkomen, over de werkdruk en plannen om de strijd aan te gaan tegen stress en burn-out …

Vooruit

Iedereen wil dat de bazen en directie aandacht hebben voor gezondheid en veiligheid, dat de lonen en arbeidstijden gerespecteerd worden, dat het werkritme menselijk is. Iedereen weet dat jouw rechten, zoals het recht op deftige werkkledij of op vakantiedagen en correcte uurroosters eerbiedigd moeten worden… Maar dat is allemaal niet vanzelfsprekend. Daarom zijn er delegees nodig. Om collega’s te informeren, te adviseren én om hen te verdedigen. Om op te komen voor hun rechten. Om samen vooruit te gaan.

Vind jij dit ook belangrijk? Aarzel dan niet, stel je kandidaat en versterk het ABVV-team! Of vraag meer info.

Samen met jou gaan we vooruit voor:

  • deftige jobs met goede lonen en haalbare werkuren,
  • sterke statuten en degelijke contracten,
  • veilige en gezonde werkomstandigheden.

Bescherming?

Als delegee steek je je nek uit om je collega’s te helpen en bij te staan. Word je kandidaat bij de sociale verkiezingen, dan ben je beschermd tegen ontslag. Maar je bent pas beschermd 4 maanden vóór de sociale verkiezingen, tussen 12 en 25 januari 2020. Zeg dus niet tegen jouw baas dat je kandidaat bent vóór 25 januari 2020.

  • Je mag kritiek geven op je werkgever, op de manier van werken in het bedrijf, een collega helpen met een probleem tijdens je werkuren, maar blijf steeds beleefd en respectvol.
  • Je baas mag je niet discrimineren omdat je kandidaat bent. Hij mag je niet onder druk zetten als je delegee wil worden, mag je geen opslag of promotie weigeren omdat je kandidaat bent, mag je niet anders behandelen dan je collega’s …

Samen

Bij het ABVV sta je er nooit alleen voor. Je maakt deel uit van een team. Je leert de kneepjes van het vak in vormingen. En we brengen je in contact met ervaren syndicalisten.