Vrouwen weten waarom: Fight for 14

14 Maart 2020, 00:00
Inhoudstype
Agenda
Description

Op 14 maart organiseert het ABVV haar maandelijkse Fight for 14, voor een minimumloon van 14 euro per uur. Deze maand staat ze in het teken van loongelijkheid tussen man en vrouw. Want: een hoger minimumloon betekent voor veel vrouwen een serieus duwtje in de rug.

Elke 14de van de maand voert het ABVV overal in het land actie om het minimumloon naar 14 euro per uur of 2.300 euro per maand op te trekken. In veel sectoren is de 14 euro/2.300 euro alles behalve een realiteit en de laagste lonen vinden we net terug in sectoren waar veel vrouwen tewerkgesteld zijn en deeltijdse contracten massaal aanwezig zijn. Hogere minimumlonen betekent in het bijzonder voor hen het verschil tussen op het einde van de maand beleg op de boterham of simpelweg een lege brooddoos.

Eén van de ongelijkheden tussen vrouwen en mannen, is de loonkloof. In 2017 bedroeg die loonongelijkheid 23,7%. Dit heeft zware gevolgen voor de volledige duur van de loopbaan. Het zorgt ook dat vrouwen vaak een lager pensioen hebben. Een hoger minimumloon is dus goed voor de loongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Verdere info volgt. Hou zeker ook de (sociale media-)kanalen in de gaten van je centrale of gewest.