Stop criminalisering sociale acties

26 Juni 2019, 08:30
Inhoudstype
Agenda
Description

Eind juni 2018 velde de Antwerpse correctionele rechtbank een omstreden vonnis over de syndicale acties van 24 juni 2016 in Antwerpen. Dit is een regelrechte aanval op onze democratische rechten. Niet alleen van syndicalisten, maar van iedereen die in het openbaar actie voert.

De militant Tom Devoght werd vrijgesproken, maar Bruno Verlaeckt, de voorzitter van de Antwerpse afdeling van het ABVV en van de gewestelijke afdeling Antwerpen-Waasland van de Algemene Centrale, werd schuldig verklaard.

Beiden werden aangeklaagd wegens het ‘kwaadwillig’ belemmeren van het verkeer, terwijl ze gewoon hun fundamentele rechten, het stakingsrecht en het recht op vrije meningsuiting, uitoefenden.

Je stem laten horen, mag niet bestraft worden

Als ABVV aanvaarden we onder geen beding de criminalisering van vakbondsacties. We zijn dan ook tegen dit vonnis in hoger beroep gegaan. Op woensdag 26 juni zal het Antwerpse Hof van Beroep haar beslissing kenbaar maken. Want ons betreft, dient het Hof van Beroep de rechtbank terug te fluiten en te besluiten tot de volledige vrijspraak. Met een andere uitspraak kunnen we geen vrede nemen.

Want deze rechtszaak is een regelrechte aanval op onze democratische rechten. Niet alleen van syndicalisten, maar van iedereen die in het openbaar actie voert. We kunnen het niet voldoende herhalen: als de uitspraak gehandhaafd blijft, wordt dit een vrijgeleide om al diegenen die hun stem laten horen en die ‘Neen’ durven zeggen, voor de rechtbank te slepen. Van de milieuactivist, vredesactivist tot de syndicalist.

Wie in het openbaar vreedzaam actie voert voor betere werkomstandigheden, deftige lonen of tegen de afbraak van onze sociale voorzieningen, mag daarvoor niet gestraft worden. Dat staat haaks op wat een democratie moet zijn.

Steun Bruno en kom op voor onze syndicale rechten

Het ABVV roept militanten en sympathisanten op om, net als de vorige keren, massaal solidariteit te betuigen met Bruno Verlaeckt en tegelijkertijd op te komen voor ons aller syndicale rechten. Want de criminalisering van vakbonden en syndicale acties moet stoppen. Zodat wij in de toekomst kunnen blijven opkomen voor jullie rechten.

Afspraak op woensdag 26 juni om 8u30 aan het Hof van Beroep, Waalsekaai 35A te 2000 Antwerpen. Kom in het rood, breng je rode vlag mee want we kleuren de openbare ruimte in. De openbare ruimte is ook van ons.

Hou er rekening mee dat er slechts beperkte mogelijkheid is voor aanwezigen om het Hof van Beroep binnen te gaan.

Map address

Links en downloads