Na consultatie van de instanties, keurt het ABVV het ontwerp van sociaal akkoord dat op 15 maart door de Groep van 10 werd bereikt, met 70% goed. Het sociaal akkoord zorgt ervoor dat een aantal sociale voordelen, zoals de landingsbanen en SWT, worden verlengd voor de komende 2 jaren. Dat er geen sprake is van een Interprofessioneel Akkoord (IPA) blijft voor ons een pijnpunt.
De sociale gesprekspartners in de Nationale Arbeidsraad (NAR) en de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) werkten de afgelopen maanden in alle luwte aan een lijvig pensioenrapport. Vakbonden en werkgevers keurden het rapport gisteren definitief goed.
Aan de vooravond van de sensibiliserings- en actieweek binnen de openbare diensten, spreekt het ABVV haar uitdrukkelijke steun uit voor de legitieme eisen van de ACOD.
De gouverneur van de Nationale Bank maakt jaarlijks een stand van zaken op van de Belgische economie. Dit verslag wordt opgemaakt in naam van de Regentenraad, waarvan de voorzitter van het ABVV deel uitmaakt. Het verslag bevat enkele voor het ABVV fundamenteel problematische passages.
De vakbonden in de Nationale Arbeidsraad zijn formeel: de opeenvolging van premies bewijst dat de loonnormwet niet werkt.
Het verzoeningsvoorstel van de Kern dat een uitweg moest bieden uit de impasse tussen werkgevers en vakbonden, valt voor het ABVV op een lauwe steen.
Vandaag vindt een ontmoeting plaats tussen de Kern en de Groep van 10 om de beschikbare loonmarge te bespreken. Deze bijeenkomst komt op een moment dat de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) zich uitspreekt in het voordeel van de drie Belgische vakbonden die hervormingen eisen van de loonnormwet.
Op vraag van de federale regering komt het secretariaat van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) binnenkort met een rapport over de maximale marge voor de Belgische lonen. Volgens de huidige berekeningen zou hieruit een maximale loonmarge van 0% komen voor de onderhandelingen over een interprofessioneel akkoord (IPA).
We lezen vandaag in verschillende media dat de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven een tussentijdse analyse over de loonevolutie in België en de buurlanden opmaakte. Daarbij wordt ook melding gemaakt van een toename van de zogenaamde ‘loonkostenhandicap’. Er zijn meerdere kanttekeningen te plaatsen bij deze berichtgeving, niet enkel bij de inhoud, maar bovenal bij de manier waarop deze analyse in de pers is verschenen.
In het midden van een ongekende koopkrachtcrisis vragen de vakbonden de regering snel werk te maken van de verdeling van de welvaartsenveloppe 2023-2024. Hierdoor zouden heel wat sociale uitkeringen al op 1 januari 2023 kunnen stijgen.