Nationale staking

13 Februari 2019, 00:00
Inhoudstype
Agenda
Description

Op 13 februari leggen we het werk neer zodat duidelijk wordt wie de economie doet draaien.

De onderhandelingen voor een interprofessioneel akkoord zijn op dit ogenblik vastgelopen. De werkgevers legden eisen rond verregaande flexibiliteit op tafel en waren niet bereid ernstig te onderhandelen over de al fors verstrengde eindeloopbanen, het veel te lage minimumloon en de minieme loonmarge.

Een schamele 0,8% marge voor loonopslag? In tijden van hogere facturen, dalende koopkracht, maar ook winsten en economische groei? Je moet het maar durven! De werkgevers maken serene en serieuze onderhandelingen onmogelijk.

De regering-Michel is mee verantwoordelijk omdat ze de loonwet herschreef en in een veel te strak keurslijf duwde. Want eigenlijk zat er een loonmarge van 1,8% in, maar door de ingrepen van de regering en de nieuwe wet, is daar 1% afgegaan waardoor wij het zouden moeten doen met een schamele 0,8. Zo werkt het niet.

Gaat de economie erop vooruit, dan moeten werknemers in gelijke tred volgen

De voorbije jaren waren er niets dan hoeraberichten over de economie, over grote jobcreatie en een tekort aan arbeidskrachten. Tegelijk zijn de werkgeversbijdragen verminderd, mogen de werkgevers de indexsprong (jaarlijks) in eigen zak houden en is de vennootschapsbelasting verlaagd voor alle ondernemingen. Het evenwicht is echt wel zoek.

Daarom hebben we samen met de andere vakbonden beslist om een nationale staking in gemeenschappelijk vakbondsfront te organiseren op woensdag 13 februari. De ABVV-manifestatie voor meer koopkracht, oorspronkelijk gepland op 4 februari, is voorlopig uitgesteld.

Je verdient meer respect. Je hebt recht op jouw eerlijk deel van de koek.

Onze eisen:

  • Een betekenisvolle loonsverhoging voor alle werknemers zodat iedereen deelt in de toegenomen welvaart.
  • Hervorm de strakke loonwet.
  • Trek het minimumloon op naar 14 euro bruto per uur of 2.300 euro bruto per maand.
  • Betere jongerenlonen zodanig dat zij een goede start kunnen nemen.
  • Lagere werkdruk en werkbaar werk. Vaste contracten van onbepaalde duur en een beter evenwicht werk-privé.
  • Hogere tussenkomst in abonnementen voor woon-werkverkeer en voor een veralgemening en verhoging van de fietsvergoeding.

Niemand mag achterblijven. Check hier al onze eisen.

Praktisch

Check onze Facebook-pagina, deel de visuals en versterk onze eisen.

Leg op 13/02 het werk neer, kom naar de stakingspiketten, voer mee actie en maak duidelijk dat je meer respect eist van de werkgevers en regering.

Voor informatie over de staking in je bedrijf, organisatie, dienst of sector: spreek je delegee aan. Hij/zij kan je ook informeren over de stakersvergoeding waar je als ABVV-lid recht op hebt. Goed om weten: je doet dit best zo snel mogelijk, maar je bent niet verplicht om vooraf een stakerskaart in te vullen om recht te hebben op de vergoeding. Geen delegee in je bedrijf? Neem contact met je ABVV-centrale of gewest.

Niet aan het werk? Toon je solidariteit met de stakers en beman mee een stakerspiket.