Internationale dag van strijd voor vrouwenrechten

08 Maart 2020, 00:00
Inhoudstype
Agenda
Description

Op zondag 8 maart is de Internationale dag van strijd voor vrouwenrechten.

Acties Brussel

We verzamelen die dag in Brussel aan het Europakruispunt, Brussel (Centraal Station).
De hele dag is er daar een feministisch dorp, live radiostudio.

Om 13u wordt er een flashmob georganiseerd: "een verkrachter op je weg" (de Chileense dans die een wereldwijd fenomeen werd). 

Om 14u is er een dan een Wereldvrouwenmars doorheen de Brusselse straten. 

De Wereldvrouwenmars  is een internationale solidariteitsbeweging tegen armoede en voor de herverdeling van de rijkdom, tegen het geweld ten aanzien van vrouwen en voor hun integriteit.  De beweging is ontstaan in 1996, in de nasleep van de wereldvrouwenconferentie (Peking, 1995).  Al snel groeide de WVM uit tot een mondiale beweging waar niemand omheen kan: in het jaar 2000 sloten zo’n 6.000 vrouwengroeperingen uit 163 landen overal ter wereld er zich bij aan.

Acties Antwerpen

  • Betoging en festival in het kader van de wereldvrouwenmars

De Wereldvrouwenmars is een internationale solidariteitsbeweging tegen armoede en voor de herverdeling van de rijkdom, tegen het geweld ten aanzien van vrouwen en voor hun integriteit. De beweging is ontstaan in 1996, in de nasleep van de wereldvrouwenconferentie (Peking, 1995). Al snel groeide de WVM uit tot een mondiale beweging waar niemand omheen kan: in het jaar 2000 sloten zo’n 6.000 vrouwengroeperingen uit 163 landen overal ter wereld er zich bij aan.

In Antwerpen organiseert het Antwerps Collectief 8 maart een betoging en festival op het De Coninckplein. 

De Women’s March tegen seksisme start om 13u30 en stapt van de Stadswaag naar het De Coninckplein. Het Women’s Strike Festival in het teken van vrouwenrechten start om 14u tot 18u op het De Coninckplein, met optredens, flashmob, getuigenissen van acties, kinderanimatie, eten en drinken, interactieve stands en workshops. Meer info kan je vinden op hun Facebookpagina. 

Het ABVV roept op om hieraan deel te nemen. De Algemene Centrale neemt de verantwoordelijkheid op voor stand en woordvoerderschap. Wil je deelnemen aan deze actie neem dan contact op met Joke Dupont (joke.dupont@accg.be) of Vincent Scheltiens (vincent.scheltiens@accg.be).  Hopelijk kunnen we die dag ook de campagne aftrappen voor gelijk loon die loopt van 9 maart tot vrijdag 27 maart, de nieuwe loonkloofdatum.

Links en downloads