En wat als we nu eens naar de dividenden zouden kijken?

vrijdag, 05 Maart 2021
Nieuws

Volgens de werkgeversbank zitten de meeste bedrijven in moeilijke financiële papieren en is het dus onmogelijk om de lonen met meer dan 0,4% te laten stijgen. Ze verwijzen daarvoor naar het coronavirus en de crisis die daarmee gepaard gaat.

Het klopt inderdaad dat de pandemie veel bedrijven heeft getroffen, maar dat geldt niet voor alle bedrijven. Er zijn er die daarentegen hoge winsten bleven maken.

Bij ondernemingen die dividenden uitkeren, stellen we zelfs heel vreemde zaken vast. Sommige kozen er immers voor om hun reserves aan te spreken om hun aandeelhouders toch maar te kunnen belonen. Het gebeurt zelfs dat die ondernemingen meer dividenden uitkeerden dan er winst werd gemaakt:

  • bedrijven die in 2018 dividenden uitkeerden, deden dat voor het equivalent van 132% van de geboekte winst*;
  • dividenden voor het jaar 2019 werden in de tweede helft van 2020 uitgekeerd – middenin de coronacrisis – en dat was nog altijd goed voor 75% van de geboekte winst.

Wat is dan eigenlijk het probleem om de lonen van de werknemers te verhogen? De Wet van ‘96 over de vrijwaring van het concurrentievermogen, gaat niet enkel over de lonen. Het art. 14 bepaalt een gelijkwaardige matiging van andere inkomens, zoals die uit dividenden…

Dus, zullen we dan eens naar die dividenden kijken?