Bloedbad in Melilla: ABVV hekelt misdadig migratiebeleid

donderdag, 30 Juni 2022
Nieuws

Op vrijdag 24 juni werden ten minste 37 migranten het slachtoffer van een barbaars migratiebeleid. Verstikt en verpletterd tegen de poorten van de Spaans-Marokkaanse grens, geslagen door de politie … Deze migranten, vooral uit Soedan en Zuid-Soedan, kwamen om het leven aan de poorten van Europa. Deze trieste tol wordt nog verergerd door de 46 migranten die maandag dood werden aangetroffen in een vrachtwagen in Texas.

Bijna 2.000 migranten uit Afrika ten zuiden van de Sahara probeerden de grens tussen Afrika en Europa over te steken in Melilla, een Spaanse enclave in Marokko. De repressie door de Marokkaanse autoriteiten, die de Spaanse grens beschermen volgens een samenwerkingsverband tussen beide landen, leidde tot chaos. Het slaan met stokken en het gebruik van traangas veroorzaakten opstootjes aan de voet van de hoge hekken die de grens afbakenen. Tientallen migranten raakten gewond en ten minste 37 stierven. Sommige doden en gewonden bleven urenlang in de brandende zon liggen, terwijl Marokkaanse en Spaanse ordehandhavers onverschillig toekeken zonder hulp te bieden.

De Spaanse premier, Pedro Sánchez, beschreef de poging van de migranten om de grens over te steken als een “aanval op de territoriale integriteit” en wees op de verantwoordelijkheid van mensenhandelaars.

De realiteit is echter heel anders. De migranten, die in geïmproviseerde kampen leefden en gedurende verscheidene dagen geen toegang hadden tot nabijgelegen winkels, hadden geen toegang meer tot water en voedsel. In deze omstandigheden voelden ze zich genoodzaakt alles te proberen om de grens over te steken.

Het ABVV veroordeelt deze wrede repressie met klem en veroordeelt het onmenselijke migratiebeleid. De migratiestromen, die zullen blijven toenemen, zijn geen plaag maar verhalen van mannen, vrouwen en kinderen die een ondraaglijk geworden situatie proberen te ontvluchten.

Bijna een jaar na de hongerstaking van migranten zonder papieren in de Begijnhofkerk (Brussel) en de minachting waarmee de stakers door de regering werden behandeld, herhaalt het ABVV zijn eis voor een humaan migratiebeleid, met duidelijke en permanente regularisatiecriteria.