Dag voor Gelijk Loon V/M - GEANNULEERD

27 Maart 2020, 00:00
Inhoudstype
Agenda
Description

DEZE ACTIVITEIT IS GEANNULEERD OM DE VERSPREIDING VAN HET CORONAVIRUS TEGEN TE GAAN.

Op 27 maart organiseren we de 16de editie van de ‘Dag voor Gelijk Loon V/M’. Op die datum verdienen vrouwen evenveel als hun mannelijke collega's. Ze verdienen gemiddeld op jaarbasis zo’n 23.7% minder. We blijven ter plaatse trappelen.

Dit tijdstip symboliseert de loonkloof tussen vrouwen en mannen in de Belgische privésector. Achter deze loonkloof gaat een bredere en hardnekkige ongelijkheid tussen vrouw en man schuil. Ze is steevast onrechtvaardig, nadelig en noopt tot duurzame actie!

Vrouwen moeten vandaag in onze samenleving twee maanden en 27 dagen langer werkenom hetzelfde jaarloon te verdienen als hun mannelijke collega’s. Ze verdienen gemiddeld op jaarbasis zo’n 23.7% minder.

Bij de eerste editie van 'Dag voor Gelijk Loon v/m' in 2001 lag dat percentage nog gemiddeld op 26%. Desondanks is het verontrustend als je weet dat de loonkloof de afgelopen drie jaar niet meer afnam.

Eén van de grote boosdoeners is ‘deeltijds werken’ (dat al te vaak foutief wordt voorgesteld als een ‘individuele en vrijwillige keuze’ van vrouwen). De gevolgen van deze ‘keuzes’ zijn voor vrouwen niet mals: minder loon, minder loopbaankansen, meer zorg, meer armoede en later ook minder pensioen.

"De samenleving betaalt de rekening voor deze ongelijkheid."

Tijd voor actie in bedrijven en de arbeidsmarkt, maar ookin het onderwijs, in de gezinnen, in de media, … kortom in de brede samenleving. Want achter de loonongelijkheid gaat een bredere genderongelijkheid schuil.

Help ons de v/m (loon)kloof te dichten.

De Dag voor Gelijk Loon is de uitgelezen kans om jouw ongenoegen hierover te laten merken. Heel de dag hebben verschillende acties en events plaats in het land.