Coronamaatregelen voor volledig werklozen verlengd

donderdag, 24 September 2020
Nieuws

Tot 30 september daalt je uitkering als volledig werkloze niet. De coronaperiode telt niet mee bij de berekening van de duurtijd van je inschakelingsuitkering.

De regering heeft twee maatregelen die eind augustus afliepen, verlengd tot en met 30 september. De uitkeringen voor volledige werkloosheid dalen niet verder en de duurtijd van inschakelingsuitkeringen wordt gegarandeerd.

Bevriezing daling uitkeringen

Het bedrag van je uitkering als volledig werkloze daalt normaalgezien na verloop van tijd. Dat heet ‘degressiviteit’. Die daling in de tijd is bevroren van 1 april tot en met 30 september.

Het bedrag waarop je recht had op 1 april, blijft dus behouden tot en met 30 september 2020. Je uitkering daalt niet.

De degressiviteit of daling van je uitkering schuift als het ware 6 maanden op. De uitkeringsfase waarin je je bevindt op 1 april, en de daarop volgende fasen, worden met 6 maanden verlengd.

Vraag je een werkloosheidsuitkering aan tussen 1 april en 30 september 2020, en je hebt sinds 1 april geen recht op uitkeringen (bijvoorbeeld omdat je aan het werk was), dan ontvang je het meest voordelige bedrag. Afhankelijk van jouw situatie heb je dan recht op:

  • Het bedrag waarop je op 1 april recht zou hebben wanneer het bedrag op de datum van je aanvraag lager uitvalt;

  • Het bedrag waarop je recht hebt op de datum van je aanvraag, wanneer je op 1 april recht zou hebben gehad op een lager bedrag.

Berekening duurtijd inschakelingsuitkering

Met de periode van 1 april tot en met 30 september 2020 wordt geen rekening gehouden bij de berekening van de duurtijd van inschakelingsuitkeringen.

Het basisrecht op inschakelingsuitkeringen van 36 maanden is met 6 maanden verlengd.

Kon je geen inschakelingsuitkeringen aanvragen voor je de leeftijd van 25 jaar bereikte omdat je studies onderbroken zijn, of je examens werden uitgesteld door de Covid19-maatregelen, dan hoef je niet te panikeren. Je kan je uitkeringsaanvraag indienen tot 13 maanden na het einde van je studies.