Coronahelden houden de samenleving draaiend

maandag, 27 April 2020
Nieuws

Werknemers houden onze samenleving draaiend. Zeker nu, tijdens deze coronacrisis. In soms bijzonder moeilijke omstandigheden geven zij meer dan ooit het beste van zichzelf.

Hoe gaat het er aan toe? Voelen ze zich veilig? Hoe komen de ABVV-delegees tussen? Lees hier de pakkende getuigenissen van op de werkvloer in verschillende sectoren.
 

"Beheer van basisgoederen moet in handen van overheid blijven"

Dirk, verpleger-brandweerman

“We stellen vast dat onze bevoegde overheid in het verleden blijkbaar bespaard heeft op persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Deze PBM’s hebben we meestal vrij vlot ter beschikking, waardoor we met een relatief veilig gevoel de gevaarlijke situaties durven aangaan. Het ontbreken van deze PBM’s zorgt nu voor problemen, spanningen en zorgen. In het verleden hadden we de vogelgriep die ervoor gezorgd had dat onze dienst, onder impuls van onze vorige commandant (ere wie ere toekomt), een stock PBM’s aangelegd had voor onze post.”
 

"In de bres voor collega’s die schrik hebben"

Dominique, BTB-delegee bij Ceva Logistics Grobbendonk

“Als delegee ben ik bij de uitbraak van de coronacrisis direct naar het management gestapt voor gels, handschoenen, ontsmettende zeep, enzovoort. Katoenen handdoeken werden vervangen door papieren rollen, magazijndeuren blijven ten allen tijden open om niks te moeten aanraken. Dagelijks worden alle toestellen en scanners ontsmet. Er word ook dagelijks een kwartier betaald vroeger gestopt om de social distancing te garanderen in de kleedkamers. Natuurlijk zit de schrik er wel in bij de collega’s. Zij nemen alle dagen toch wel een risico door te komen werken."
 

"Je kán die veilige afstand gewoon niet bewaren"

Chantal, begeleider van volwassenen met een meervoudige beperking

In sommige beroepen is social distancing – het houden van een veilige afstand – al moeilijker dan in anderen. “Onder de collega’s ging dit nog wel. Maar probeer aan iemand met een mentale beperking maar eens het concept ‘social distancing’ uit te leggen. Dat gaat gewoon niet. De bewoners moeten tijdens de lockdown hun familie al missen. De begeleiders zijn voor hen een steunpilaar. Ze willen dan eens een knuffel komen geven, en doen dat ook op een onverwacht moment. Sommigen hebben hulp nodig om naar het toilet te gaan, of eten geven of wandelen aan de arm. Je kán die afstand gewoon niet bewaren.”

 

"Steunbetuigingen in crisisperiode doen veel deugd”

Adinda, apotheker

“Verschillende klanten hebben ons al bedankt voor ons werk tijdens deze crisisperiode. Dat doet veel plezier en geeft goede moed. Van Lloydspharma kregen we alvast een doos pralines als bedankje voor onze inzet en betrokkenheid in deze moeilijke periode. Ook een heel fijne attentie.”

“In mijn appartementsgebouw heeft iemand een affiche aan de toegangsdeur gehangen om de mensen te bedanken die nu nog aan het werk zijn, zoals zorgverleners. Het doet toch deugd om te zien dat mensen denken aan anderen die nu niet kunnen thuisblijven.”

 

"We delen in de risico’s, maar niet in de voordelen"

Sandra, Malysse Textile Services en delegee voor de Algemene Centrale

“Intern krijgen we nog wel veel waardering voor het feit dat wij hard blijven werken. Maar van buitenaf … In de media heeft men het vooral over dokters en verplegers. Die doen natuurlijk fantastisch werk, maar zonder sectoren als de onze staan zij ook nergens. Als wij stoppen met werken, kan het werk in de ziekenhuizen niet doorgaan. Het is wel spijtig dat er voor sectoren als de onze weinig aandacht is.”

“Ook op vlak van de verloning is de waardering beperkt, wij verdienen geen 13 euro per uur, zonder de voordelen die er onder meer in de zorgsector zijn, zoals rimpeldagen. Toch delen wij nu ook in de risico’s. Een extra premie of extra vakantiedagen zoals in sommige supermarkten, zou zeker welkom zijn. We weten dat de vakbond daarvoor zijn best doet en hopelijk lukt dat.”

 

"Hopelijk zien we vandaag wat écht telt"

Sabine, sociaal assistente

“De huidige situatie toont hoe waardevol de publieke diensten zijn. Na corona zal de samenleving moeten genezen. Niet alleen van de gevolgen van het virus. Maar misschien nog meer van het overheersende economische denken van de voorbije 25 jaar. Zien we vandaag duidelijker wat echt telt? Ik hoop het.”
 

Respect voor álle openbare diensten

Eric, spoedverpleegkundige

 “Maar wat na de pandemie, als de strijd is gestreden? Wie gaat er voor de zorgmedewerkers zijn? Hoe gaan zij uit deze rampspoed komen, fysiek en mentaal? Ik hoop dat we er gelauwerd uitkomen. Met respect voor elkaar en voor álle openbare diensten.”
 

"Mondmaskers geven veilig gevoel, maar bemoeilijken ademhaling"

Francisco (Paco), hoofddelegee ABVV-Metaal bij Schindler

"Aanvankelijk bood de werkgever ons enkel handzeep aan. Als vakbond hebben we ons sterk verzet tegen dat gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen.Toen werden ons desinfecterende handgel en een viertal mondmaskers per persoon aangeboden, wat nog steeds ruim onvoldoende was om veilig aan de slag te gaan. Zeker voor de collega’s die interventies doen als een lift blokkeert of niet meer werkt in risicovolle ziekenhuisafdelingen of woonzorgcentra moest er meer voorzien worden. Inmiddels heeft de werkgever dozen latexhandschoenen en een grotere hoeveelheid mondmaskers ter beschikking gesteld."

"De combinatie van werk en het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen is niet evident. Als techniekers zeulen we een zware tas met werkgereedschap mee terwijl we wel tien tot zestien verdiepingen te voet afleggen via de trap. Mondmaskers geven dan wel een veilig gevoel, maar ze maken ademhalen moeilijk, zeker tijdens een fysieke inspanning."