Coronacrisis: Europa, met de U van Unie

dinsdag, 31 Maart 2020
Nieuws

De coronacrisis hakt er stevig in. In ons dagelijks leven. In onze samenleving. In onze gezondheidszorg. Het coronavirus legt ook een immense druk op het Europese project. Een implosie moet vermeden worden. Het ABVV pleit voor absolute solidariteit tussen de lidstaten. Coronabonds bieden soelaas.

Vooraf: het zwaar door corona getroffen Italië wil dat het geld van het Europees Stabilisatie Mechanisme (ESM) beschikbaar komt om de gevolgen van de crisis op te vangen. In die pot zit ongeveer 410 miljard euro. Nederland, bij monde van minister-president Rutte, verzet zich daar samen met Duitsland en een aantal andere Noordelijke landen fel tegen. Beide partijen staan hierdoor met getrokken messen tegenover elkaar. Het zet de solidariteit in Europa zwaar onder druk.

Waarom zo moeilijk? Nederland en Duitsland zijn vooral tegen de uitgave van gezamenlijke staatsleningen (zogenoemde euro- of coronabonds). Het lenen van geld voor landen als Spanje en Italië zou hierdoor veel goedkoper worden. Het ABVV begrijpt de houding van onze nabije buren niet. We betreuren ze ook. De kwestie ligt nu bij de ministers van Financiën. Pas volgende week komen zij met een oplossing.

Wat denken wij? Voor het ABVV is het duidelijk. Wij eisen solidariteit met heel Europa en vooral met onze Spaanse en Italiaanse kameraden. Italië en Spanje moeten op onze Europese solidariteit kunnen rekenen. De zwaar getroffen burgers bij de zuidelijke lidstaten rekenen daar op. Ten tweede stellen wij: voer die coronabonds in. Lidstaten zoals Italië zouden zo het broodnodige geld kunnen inzamelen om het virus te bestrijden.

Zo moeten ze geen nieuwe staatsobligaties uitgeven, die dan door de Europese Centrale Bank voortdurend moeten worden gesteund. Zo swingt de rente niet de pan uit op termijn. Dit zou de reeds verzwakte staatseconomieën nog harder treffen. Als je wil dat de EU implodeert, dan moet je dit solidariteitsmechanisme vooral op het spel zetten. Dat wil het ABVV geenszins.

Wat ondernemen wij? Onze voorzitter Robert Vertenueil en algemeen secretaris Miranda Ulens schreven een open brief aan de bevoegde vakbondssecretarissen van Spanje en Italië aan. Enerzijds om hun steun te betuigen in deze moeilijke dagen. Anderzijds om te benadrukken dat het ABVV pleitbezorger en vurige verdediger blijft van een sterk, sociaal en solidair Europa, supranationaal georganiseerd. Dit met oog op de bescherming van de 500 miljoen Europeanen die vandaag de zwaarste storm doormaken sinds decennia.