Charleroi - antifascistische stad - GEANNULEERD

27 Maart 2020, 10:00
Inhoudstype
Agenda
Description

DEZE ACTIVITEIT IS GEANNULEERD OM DE VERSPREIDING VAN HET CORONAVIRUS TEGEN TE GAAN.

130 jaar geleden hebben onze stakingen de kinderen uit de mijnen gehaald. In maart 1886 kwamen de werknemers - uitgeput door het werk, verontwaardigd over de loonsverminderingen, afgestompt door de ellende en gedreven door honger - in opstand. In Roux werden door de politie en het leger 19 arbeiders gedood. Werknemers werden veroordeeld wegens ‘stakingsfeiten’.

Op 25 januari 2020 werden in Gilly vreedzame militanten tijdens een antifascistische actie met traangas bestookt en geslagen door de politie van Charleroi. De militanten waren samengekomen om op vreedzame manier te protesteren tegen het stichtingscongres van een nieuwe Europese partij die verschillende extreemrechtse strekkingen groepeert.

Dit buitensporige gebruik van geweld vindt plaats in een context van toenemende repressie van de politie tegen sociale bewegingen - of het nu om de arbeidersbeweging, de antifascistische beweging of de klimaatbeweging gaat. Het is dankzij de collectieve strijd dat we vandaag politieke en burgerrechten, sociale rechten en fundamentele vrijheden hebben.

Het recht op collectieve actie staat centraal in de democratie.
Stop de criminalisering van de strijd!
Stop het fascisme!

Praktisch

Vrijdag 27 maart om 10 u
Station Roux, rue E. Foulon