Description

Pensioen: bereken de afkoop van studiejaren

Is het interessant om mijn studiejaren af te kopen?

Wat betekent dit voor mijn pensioen?

Je kan bepaalde studiejaren 'afkopen' en in rekening laten brengen bij je pensioenberekening. Die studiejaren tellen dan mee voor je pensioenbedrag. Hier zijn wel enkele voorwaarde aan verbonden en je moet een ‘regularisatiebijdrage’ betalen die toeneemt naarmate je de pensioenleeftijd nadert.

Maar er zit een addertje onder het gras! Door je studiejaren af te kopen kan je in een hogere belastingschijf vallen en je extra pensioen wordt dan volledig of gedeeltelijk fiscaal afgeroomd.

Hieronder kan je berekenen wat het afkopen jou zal kosten, wat het jou zal opbrengen, wat er met je pensioenbedrag zal gebeuren, en na hoeveel tijd je de ‘investering’ terugverdiend hebt.

Let op

Deze tool is enkel op jou van toepassing als je werknemer in de privé-sector of contractueel bij de overheid bent. Deze tool geeft een indicatie van de kostprijs en de opbrengst. Indien je een aanvullend pensioen opbouwt, ga je best na of het afkopen van studiejaren en dus een hoger wettelijk pensioen daar een impact op heeft.

Deze berekening is beperkt tot de gegevens die je hier kan invullen. De bedoeling is je een idee te geven of het afkopen voor jou interessant is. Het ABVV kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor eventuele fouten, noch voor eventuele verschillen met een andere  berekening.

Calculator