Actiedag tegen sociale dumping: overzicht

23 Maart 2018, 00:00
Content type
Agenda
Description

Nog steeds brengt oneerlijke concurrentie jobs, lonen en de veiligheid van alle werknemers in gevaar. Belgische werknemers worden opzij gezet, buitenlandse werknemers worden uitgebuit. Het ABVV voert actie. 

Alle sectoren worden geconfronteerd met sociale dumping: transport, metaal, bouw, bewaking, voeding. En ook in de dienstensectoren bestaat dit bijv. in de IT en de luchtvaart, net als bij de overheidssector (postbedeling, bij aanbestedingen, openbare diensten die onderaannemers inschakelen) ...

 

Oost - en West-Vlaanderen

In het kader van de Actiedag tegen Sociale Dumping organiseert BTB een actie van 6u-9u op de Shell-parking in Marke nabij het knooppunt Aalbeke (E17 – E403) in de richting van Frankrijk.

Daarna ondersteunen ze de collega’s uit Oost-Vlaanderen met een actie die zal doorgaan van 11u – 13u op de parking te Kalken.

Op deze parkings zullen twee acties gevoerd worden. Enerzijds zullen de Oost-Europese chauffeurs worden geïnformeerd over hun rechten, en zullen zij de BTB-brochure “Your rights in Belgium as a truckdriver” (in tien talen) ontvangen. Daarnaast zullen alle andere personen, in de tankstations en shops, geïnformeerd worden over sociale dumping, en waarom BTB actie voert.

Militanten van de Algemene Centrale van het ABVV sector Bouw verzamelen aan de RVA in Gentbrugge, Jan Samynstraat. Om hun waardering voor het werk van de controleurs die in de praktijk de strijd tegen de sociale dumping voeren uit te drukken, zullen zij koffie en taart uitdelen aan de medewerkers van de RVA.

 

Limburg

De Limburgse militanten van Algemene Centrale zullen tussen 6u en 8u aan de Hasseltse Quartier Bleu de Poolse en Portugese gastarbeiders onthalen en hen wijzen op hun rechten inzake gelijk loon, overuren, arbeidstijden, etc. Zij verdelen ons “paspoort voor de bouwvakker” en roepen op om de loontekorten op te eisen. Zij klagen aan dat er appartementen van meer dan een miljoen euro gebouwd worden op kap van onderbetaalde mensen die moeten logeren in containers. Het contrast met de dure buurt en het containerdorp kan haast niet groter. 

Om 9u30 vertrekken AC- en BTB-militanten samen richting RVA om rond 10u een gesprek te hebben met de RVA-directie en de problematiek aan te kaarten van het misbruik van economische werkloosheid terwijl men werkt met onderaannemers. Rond 10.30 stappen trekt men richting TSW aan de Voorstraat waar zowel BTB als de Algemene Centrale aanklagen dat er nog steeds te weinig personeel en middelen zijn om de sociale dumping aan banden te leggen. 

 

Antwerpen

ABVV-regio Antwerpen voert een symbolische actie uit in het havengebied in Antwerpen op de parking Goordijk (Noorderlaan 626). Er zal ook een filmpje worden gemaakt dat die dag wordt gelanceerd op de Facebookpagina van het gewest.

 

Brussel

In en rond Brussel wordt er door BTB geflyerd op de parking van Brucargo, de luchthaven van Zaventem. En dat van 6u30 tot ongeveer 7u30. BBTK voert om 12u actie in Zaventem. Tenslotte is er ook een flyeractie aan Brussel-Centraal vanaf 7u.

 

Informatie over de acties bij de Waalse kameraden, vindt u hier