ABVV solidair met personeel Delhaize

woensdag, 08 Maart 2023
Nieuws

De aankondiging van de groep-Delhaize gisteren om de 128 winkels in franchise te laten uitbaten, is een harde klap voor de betrokken werkneemsters en werknemers en is een regelrechte oorlogsverklaring.

Het lot van de 9.200 werknemers – die tijdens de lockdown toegejuicht werden omdat ze ons in staat stelden om min of meer normaal te blijven leven – is nu overgeleverd aan de harde  marktwetten.

Delhaize, mee met ’t leven.” Klinkklare onzin! Mee met de aandeelhouders, punt uit.

Wat de directie ook zegt in een poging om de publieke opinie "gerust te stellen", het is niet zeker dat alle winkels een zelfstandige overnemer zullen vinden. Bovendien zijn de werkomstandigheden in de franchisewinkels in alle opzichten minder goed.

Deze brutale beslissing ondermijnt jaren onafgebroken inzet om de lonen, de werkuren, vakantiedagen, werkzekerheid, bescherming en vakbondsvertegenwoordiging voor de werknemers van Delhaize te verbeteren.

Het ABVV steunt ten volle de vakbondsacties die vandaag plaatsvinden en die de BBTK gedurende het hele franchisingproces, en de daarmee gepaard gaande sociale onderhandelingen, zal voeren om de rechten te verdedigen van de werknemers die door deze aankondiging getroffen worden.