Terug

PB Verhoogd vakantiegeld voor gepensioneerden en invaliden riskeert te verdwijnen naar de fiscus

Verhoogd vakantiegeld voor gepensioneerden en invaliden riskeert te verdwijnen naar de fiscus

 

Het vakantiegeld wordt voor de meeste gepensioneerden morgen (15 mei) uitbetaald. Het bedrag wordt dit jaar met 5% verhoogd door het akkoord rond de welvaartsaanpassingen dat we met de andere sociale partners konden onderhandelen. Volgend jaar komt er opnieuw een verhoging, met iets meer dan 3%.

Voor de invaliden verhoogt het vakantiegeld deze maand met 66 euro en volgend jaar nog eens met 34 euro.

 

Jammer dat het kabinet Financiƫn geen voorstel gedaan heeft om het belastingkrediet aan te passen, ondanks engagement daartoe in het tripartiet overleg, na meermaals aandringen van de sociale partners. Het komt er op neer dat voor de meeste gepensioneerde en invalide werknemers de verhoging van het vakantiegeld afgeroomd zal worden via de belastingen.

 

Het belastingkrediet is een sociale maatregel die een klein beetje compenseert dat de werknemerspensioenen in Belgiƫ de op een na laagste in Europa zijn. Maar, het wordt - net boven het minimum - heel snel afgebouwd. Daardoor wordt elke verhoging voor deze toch al bescheiden werknemerspensioenen, teniet gedaan door meer belastingen.

 

Het ABVV dringt er daarom op aan dat de regering alsnog de beloofde aanpassing doorvoert zodat de gepensioneerden en de invaliden krijgen waar ze recht op hebben.