Terug

uw bank uw geld

Wat heeft jouw bank te verbergen?

Groene planeet |

De Klimaatcoalitie bindt de kat aan de bel. Belgische banken investeren nog steeds 40 miljard euro in fossiele energie. Met een nationale campagne roept ze BNP Paribas, ING, KBC en Belfius op om deze middelen weg te halen uit de fossiele brandstoffenindustrie en te investeren in duurzame energiebronnen. Voor de grootste groepen die op de Belgische markt actief zijn, ging het de afgelopen twee jaar om 40 miljard euro.

“Hoewel de globale investeringen in duurzame energie jaar na jaar blijven toenemen, zijn die in fossiele energie nog veel te hoog”, zegt Laurien Spruyt, co-voorzitster van de Klimaatcoalitie. “Steeds meer mensen verzetten zich hiertegen. Met deze campagne willen we hun een stem geven en de banken aansporen om te desinvesteren uit fossiele brandstoffen.”

Uw bank, uw geld?

BNP Paribas, de Franse moeder van BNP Paribas Fort is, blijkt met 30,36 miljard euro de grootste investeerder, waarvan ruim de helft via de uitgifte van obligaties en aandelen. Op de tweede plaats staat het Nederlandse ING, met 7,14 miljard euro.

De Belgische banken KBC en Belfius (via fondsenbeheerder Candriam) volgen op ruime afstand, met respectievelijk 2,22 miljard en 697 miljoen euro aan investeringen. De Klimaatcoalitie stelt ook vast dat bijna de helft van het geïnvesteerde bedrag (19,41 miljard) nog steeds naar steenkool gaat, de meest vervuilende fossiele energiebron.

Naast de schade aan klimaat, mens en milieu, erkennen steeds meer experten ook het financiële risico van investeringen in fossiele energie. Zo wees BlackRock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, op het gevaar van ‘stranded assets’: fossiele energiebronnen of -centrales die in de komende jaren meer zullen kosten dan ze opbrengen.