Sociale actie met respect voor gezondheidsmaatregelen kan en moet kunnen

donderdag, 11 Juni 2020
Pers

Gemeenschappelijk persbericht van ABVV, ACLVB, ACV, ACV-Puls, ACV-Transcom, ACV Voeding en Diensten, CNE, BTB-ABVV, AC-ABVV en BBTK-ABVV

De 1.500 werknemers van Swissport en hun families beleven zware tijden. Na de plotse aankondiging van het faillissement, beslisten de curatoren gisteren dat de werknemers voorlopig niet verder hun job kunnen uitvoeren. 1.500 werknemers die al jarenlang het beste van zichzelf gaven, heel flexibel en gedreven werken, komen met een pennentrek op straat te staan, nadat ze juist in een periode van tijdelijke werkloosheid zaten. Daar bovenop komt dat de voorziene en aangekondigde personeelsbijeenkomst van vandaag, op het allerlaatste moment werd verboden door de Minister van Binnenlandse zaken.

Wie zo’n beslissing te horen krijgt, wil zijn collega’s terugzien, uiting geven aan zijn gevoelens en eisen dat er oplossingen komen, o.a. door een tussenkomst van de Belgische Staat. Om al die redenen planden de vakbonden vandaag een samenkomst op de parking van de luchthaven. Die parking is groot genoeg en de actie zou doorgaan met respect voor de gezondheidsmaatregelen (sociale afstand en mondmaskers). 

Aanvankelijk liet de luchthavenpolitie maandag weten dat de actie zou mogen doorgaan, maar op woensdagavond werden de vakbondssecretarissen opnieuw opgebeld dat de actie (van de dag erna!) verboden werd en iedereen die toch zou komen, zou worden opgepakt. De beslissing zou genomen geweest zijn door de Minister van Binnenlandse zaken. 

Zo’n drastische en agressieve communicatie bovenop het verschrikkelijke nieuws van het verlies aan arbeidsplaatsen is onaanvaardbaar. De werknemers bij Swissport, de vakbonden ACV, ACLVB en ABVV en de vakcentrales ACV-Puls, ACV-Transcom, ACV Voeding en Diensten, CNE en BTB-ABVV, AC-ABVV en BBTK-ABVV kunnen absoluut niet akkoord gaan met deze gang van zaken. Wij kunnen niet aanvaarden dat er sociale achteruitgang plaatsvindt en al zeker niet zonder dat daartegen mag worden gereageerd. Het recht op vrije meningsuiting en vereniging is een van de belangrijkste fundamentele rechten, dat slechts uitzonderlijk beperkt kan worden.

Dezelfde werknemers van Swissport mogen wel met honderden of duizenden het openbaar vervoer nemen, gaan winkelen of naar de zee trekken. En op de werkvloer werden ze verplicht te werken zonder sociale afstand te bewaren. Dan moet een samenkomst op een grote personeelsparking even verderop ook mogelijk zijn, met respect voor dezelfde gezondheidsmaatregelen als ze in andere situaties gelden. Bovendien kan de lokale context niet uit het oog worden verloren. De impact van het faillissement van Swissport op Zaventem is groot, iedereen in Zaventem kent wel iemand die bij Swissport werkt. Dat beperkingen centraal opgelegd worden vanuit de Veiligheidsraad, die nergens rechtstreeks politieke verantwoording moet afleggen, is geen goede zaak.

Uiteraard moet zo’n actie verlopen met respect voor de gezondheidsmaatregelen. De vakbonden hebben de afgelopen maanden gewezen op de noodzaak van zo’n maatregelen en ervoor geijverd, ook op momenten dat werkgevers mensen onveilig wilden laten werken of de regering onvoldoende maatregelen had genomen om werknemers te beschermen. Het is op ons initiatief dat de Generieke Gids tot stand kwam.

De werknemers bij Swissport en de vakbonden verwachten dan ook een sterk engagement van de Eerste Minister dat zij weldegelijk toekomstige acties met respect voor gezondheidsmaatregelen kunnen organiseren en verwachten van haar dat ze de werknemers van Swissport ook niet op dit vlak in de kou laat staan. Het ABVV, ACV en ACLVB willen hun volledige solidariteit betuigen aan alle personeelsleden van Swissport Belgium. Samen zullen we de evolutie van de situatie nauwlettend opvolgen om deze werknemers en werkneemsters te verdedigen en hun belangen zo goed mogelijk te behartigen.