Het rommelt bij Engie. Welke toekomst voor onze werknemers?
maandag, 5 oktober 2020
De totale vrijmaking van de elektriciteits- en aardgasmarkt dateert ondertussen al van 12 jaar geleden. Maar wat is het resultaat? Een enorme prijsstijging voor de consument en een toename van ‘energiearmoede’. Na 12 jaar van dat falen, vraagt het ABVV een wijziging van methode. De socialistische vakbond pleit voor een investeringsplan in de energiesector dat ernstig, geloofwaardig en overlegd is. Gezien de snel stijgende elektriciteitsprijzen en de daaruit voortvloeiende toenemende energiearmoede eist het ABVV om de BTW op elektriciteit terug op 6% te brengen.
Tussen 2007 en 2018 is de gemiddelde all-in prijs (energieprijs, transporttarief, distributienettarief, heffingen en BTW) van elektriciteit met 62% (in lopende prijzen) en met 31% (exclusief inflatie) gestegen. Deze toename valt vooral te verklaren door de stijging van de distributienettarieven.
De sterke stijging van de elektriciteitsprijzen leidt ook tot groeiende energiearmoede. Wie 15 tot 20 procent van zijn netto beschikbaar inkomen moet gebruiken om de energiefactuur te betalen, kent energiearmoede. Zoals aangegeven in de sociaaleconomische barometer 2019 van het ABVV is 14% van de bevolking (19,5% in Wallonië, 12% in Brussel en 11,4% in Vlaanderen) in dat geval.
De CREG heeft deze cijfers ook bevestigd door het gewicht van de elektriciteits- en aardgasfactuur in het budget van de Belgische gezinnen in 2018 te analyseren. De conclusies zijn bijzonder negatief.
De CREG stelt dat van de gezinnen die hun woonst in 2018 met aardgas verwarmden (61% van de Belgische gezinnen), energiearmoede gemiddeld:
Van de 6% gezinnen die uitsluitend elektriciteit verbruiken om zich te verwarmen, te koken etc. bevinden de meeste zich in energiearmoede. De elektriciteitsfactuur kan immers tot 20% van hun netto beschikbaar inkomen vertegenwoordigen.
De mislukte liberalisering moet de volgende regeringen ertoe brengen van methode te veranderen. Daarom pleit het ABVV ervoor dat de volgende federale regering zou handelen in overleg met de deelstaten en intermediaire organisaties.
Voor het ABVV zijn het gebrek aan ambitie en visie, en de onzekerheden van de energiemarkt niet langer aanvaardbaar.
Er moeten harde keuzes gemaakt worden om de productie van onze elektriciteit ‘koolstofvrij’ te maken. Het ABVV onderstreept dat de elektriciteitsproductie in België in de toekomst niet de inzet mag zijn van politieke spelletjes, maar een onderwerp voor echt overleg moet vormen. Bovendien moeten ook de sociale en economische impact van deze noodzakelijke transformatie van de elektriciteitsmarkt in rekening worden gebracht.
Op het moment dat meer dan 400.000 gezinnen in energiearmoede verkeren, wil het ABVV dat deze problematiek nu echt wordt aangepakt. Het investeringsplan zal dan ook op verschillende factoren moeten inwerken.