Terug

Actu Jeugdvakantie

Heb je recht op jeugdvakantie?

Vakantie

Verlaat je pas de schoolbanken, dan mag je het onvolledig aantal betaalde vakantiedagen aanvullen met jeugdvakantie. In totaal kan je dan vier weken betaalde vakantie nemen.

 

Wil je jeugdvakantie nemen, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
 

  • je bent niet ouder dan 25 jaar;
  • je hebt in de loop van 2009 je studies of leertijd (middenstandsopleiding of industriële leertijd) of opleiding (vorming erkend in het kader van de deeltijdse leerplicht, opleiding erkend door de VDAB, BGDA, FOREM of ADG in het kader van het inschakelingsparcours) beëindigd;
  • je hebt vóór 1 januari 2010 gedurende minstens 1 maand met een arbeidsovereenkomst gewerkt
  • je bent tewerkgesteld als loontrekkende op het moment dat je vakantie neemt

 

Je kan de extra vakantiedagen alleen maar opnemen als de gewone, betaalde vakantie is uitgeput. Wanneer je ze precies opneemt, moet je overleggen met je werkgever. Je bent niet verplicht om je dagen op te nemen en je hoeft ze ook niet in één keer op te gebruiken.

 

Formulier C103

Tijdens de periode dat je in jeugdvakantie bent, krijg je een uitkering die een bepaald percentage bedraagt van je brutoloon. De uitkering vraag je aan met het zogenoemde formulier C103.

 

In dit formulier vermeld je de per maand genomen jeugdvakantiedagen. Je dient het in na verloop van elke vakantieperiode bij de ABVV werklozendienst. Vanaf de maand april kan een dergelijk formulier bij de ABVV-werklozendienst in je gewest worden afgehaald.

 

Voor informatie over de jeugdvakantie kan je steeds terecht bij de dienstverlening van de ABVV – Jongeren. Zij verspreiden regelmatig informatiefolders en kunnen je ook helpen als je vragen of problemen hebt.

Email: abvvjongeren@vlaams.abvv.be

Webstek: www.abvvjongeren.be