Terug

PB Het bemiddelingsvoorstel van de regering over het IPA

Het bemiddelingsvoorstel van de regering over het IPA

Het ABVV neemt er akte van dat de werkgevers de onderhandelingen niet willen heropstarten om een compromis te vinden over het bemiddelingsvoorstel van de regering, dat ongetwijfeld een aantal positieve punten bevat, maar dat toch onvoldoende blijft.

 

Het ABVV kan niet instemmen met het bemiddelingsvoorstel van de regering zoals het nu voorligt. De werknemers blijven immers op hun honger zitten wat betreft:
 

 • de onmogelijkheid om in sectoren die opnieuw winst maken, verder te gaan dan de voorziene 0,3%
   
 • de al te kleine inspanning van de werkgevers voor de minimumlonen (1.250 euro netto/maand) en de verbetering van de opzegtermijnen voor de arbeiders die ten laste van de gemeenschap zou komen
   
 • de mogelijkheid voor de werkgevers om een grotere flexibiliteit door te voeren (de anticrisismaatregelen worden structureel, zonder enige tegenprestatie)
   
 • de mogelijke negatieve gevolgen van die maatregelen voor de kwaliteit en de toegankelijkheid van de openbare diensten gezien de druk die gelegd op de collectiviteit
   
 • het gebrek aan harmonisatie naar boven toe van de arbeiders- en bediendestatuten

 

Naast de strakke, arrogante houding van de werkgevers en de realiteit waarmee tal van werknemers te maken krijgen - hoewel ze al voor de crisis betaald hebben - is de ongerustheid op nationaal vlak des te groter omdat de onderhandelingen over de Staatshervorming weinig goeds voorspellen. We denken meer bepaald aan de bedreiging van het federale karakter van de sociale zekerheid, wat onaanvaardbaar is voor het ABVV.

 

Het ABVV maakt zich ook grote zorgen en blijft zeer waakzaam over de plannen die beraamd worden op het niveau van de Europese Commissie en over de standpunten van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittanniƫ over het competitiviteitspact

 

Naast de nationalistische opstoten waait er een ijskoude neoliberale wind doorheen Europa, met zijn gekende beleid, dat neerkomt op socialisering van de verliezen en privatisering van de winsten.  Een maatschappijmodel waarin het sociale volkomen afwezig is en waar individualisme en corporatisme welig tieren.

 

Het ABVV verzet zich dan ook categoriek tegen alle pogingen om ons indexeringssysteem onderuit te halen omdat dit de koopkracht, vooral van de meest kwetsbaren, in stand helpt houden en ook onze eigen economie draaiende houdt.

 

Het ABVV veroordeelt ook krachtig alle plannen om de pensioenleeftijd te verhogen.

 

Om al die redenen handhaaft het ABVV zijn nationale actiedag op 4 maart, een actiedag die de vorm kan aannemen van een 24 urenstaking, volgens de modaliteiten die in de sectoren en de ondernemingen bepaald zullen worden.