Terug

Het ABVV neemt afscheid van Marc Goblet - Robert Vertenueil wordt Algemeen Secretaris

Het ABVV neemt afscheid van Marc Goblet - Robert Vertenueil wordt Algemeen Secretaris

Op een Buitengewoon Congres van het ABVV werd vandaag, 9 juni, eer betoond aan Algemeen Secretaris Marc Goblet die per 1 juli op vervroegd pensioen gaat. Robert Vertenueil werd door het congres verkozen als zijn opvolger.

Na 35 jaar syndicalisme verlaat Marc Goblet het ABVV. Marc - verwarmingsmonteur van opleiding - werd in 1982 bestendige van de Algemene Centrale van het ABVV Luik-Hoei-Borgworm. In 1987 werd hij verkozen tot ondervoorzitter van diezelfde centrale, om in 2004 voorzitter te worden. Als interprofessioneel in hart en nieren was het dan ook heel natuurlijk dat Marc Goblet in 2003 voorzitter werd van het ABVV Luik-Hoei-Borgworm tot in oktober 2014 wanneer hij aantreedt als Algemeen Secretaris van het ABVV.

Tijdens de 32 jaar waarin Marc Goblet verantwoordelijk was voor zijn sectoren, waren stakingen ongekend. Onderhandelen en een billijke return verkrijgen voor de werknemers was en is nog steeds zijn leitmotiv. Marc Goblet: “Maar, in 2014 werden we geconfronteerd met regeringsvoorstellen van een rechtse regering, waar ik wel tegenin moest gaan. Echter, nooit zonder de werkgevers ervan te overtuigen om voorrang te geven aan het sociaal overleg”. Goblet verdedigde dan ook altijd een verenigd interprofessioneel ABVV om geloofwaardige alternatieven te kunnen bieden voor het harde besparingsbeleid.

 

Robert Vertenueil studeerde aan het ‘Institut Provincial d’Enseignement Technique Scientifique Industriel’ (Openbare Werken en Bouw) en startte in 1987 zijn loopbaan als bestendige bij de Socialistische Mutualiteit in Waals-Brabant. Tussen 1990 en 1992 was hij Algemeen Secretaris van de ‘Confédération des Jeunesses Socialistes’. Vanaf 1992 werkte hij opnieuw bij de Socialistische Mutualiteit van Waals-Brabant, waar hij achtereenvolgens verantwoordelijke voor de Buitendiensten en Attaché bij de Directie was. Van 2002 tot 2008 nam Robert Verteneuil deel aan de syndicale werking van de Algemene Centrale van het ABVV van Waals-Brabant, later als adjunct-Secretaris en vervolgens Gewestelijk Secretaris.

In 2008 werd Verteneuil Federaal Secretaris van de Algemene Centrale ABVV waar hij zich concentreerde op de sectoren van de Bouw, Cementfabrieken en Sociale Huisvesting. Sinds 2015 is Robert Algemeen Secretaris van de Algemene Centrale. Lange en moeizame onderhandelingen zijn voor hem niet vreemd; een onuitputtelijk geduld evenmin.

Als geen ander kent Robert Verteneuil de gemeenschappelijke socialistische actie en hij is dan ook een fervent verdediger en pleitbezorger van de syndicale onafhankelijkheid.

Alternatieven

Naast het afscheid van Marc Goblet en de verkiezing van Robert Vertenueil, stond ook een actueel sociaal-politiek luik op de agenda van het congres. Het ABVV schuift haar alternatief voor een rechts regeringsbeleid naar voor:

  • Om de koopkracht te verzekeren: een minimumuurloon richting 14 euro
  • Voor meer kwaliteitsvolle banen: een collectieve arbeidsduurvermindering
  • Om de sociale bescherming te garanderen: een minimumpensioen van 1.500 euro en een pensioen dat overeenstemt met 75% van het loon
  • Voor een eerlijke fiscaliteit: een globale en progressieve belasting van alle inkomsten. Een euro = een euro.
  • Voor kwaliteitsvolle, toegankelijke openbare diensten

Robert Vertenueil: “Alternatieven die we uitwerken en voorleggen aan de werkgevers, de partijen, de regering en de burgers omdat zij haalbaar zijn en omdat zij aantonen dat het wel degelijk anders en beter kan. Een alternatief voor rechts zal ik altijd blijven verdedigen en daarvoor wil ik mij voor 100% inzetten”.

 

Het ABVV kondigt ook nog aan dat dit alternatief het onderwerp zal vormen voor een grootscheepse publiekscampagne die zal van start zal gaan in het najaar.