Terug

Actie Dag voor Rechten van Uitzendkrachten

Dag voor Rechten van Uitzendkrachten

Op woensdag 10 oktober organiseert het ABVV voor de achtste keer de Dag voor de Rechten van Uitzendkrachten. Overal in het land worden ludieke acties gevoerd op pleinen en industrieterreinen. Het gelegenheidsmagazine Interimzone wordt verdeeld. En er wordt thee weggegeven. Thee is rustgevend en staat dit jaar symbool voor de actie. Want het ABVV vraagt aandacht voor de hoge werkdruk en de stress en de onveiligheid in uitzendland.


Persmensen kunnen woordvoerders van het ABVV ontmoeten tijdens de ludieke actie op het Muntplein in Brussel, tussen 11.30 u en 13.30 u. 
 

 

Thee tegen stress

Thee is goed tegen stress, zo wordt gemeenzaam gezegd. Dat komt goed van pas in uitzendland. Want uitzendkrachten hebben last van stress. Onzeker werk knaagt aan het zelfvertrouwen. Het knaagt ook aan het inkomen. Met een portemonnee die dan eens gevuld wordt en dan weer niet, bouw je geen toekomst op.

 

Uitzendkrachten worden niet als vol aanzien. Ze worden aan het lijntje gehouden met loze beloftes over een vaste aanwerving. In ons magazine Interimzone toont Björn een tafel vol uitzendcontracten die hij op drie jaar tijd verzamelde. Doorgaans is het inderdaad jarenlang voortsukkelen met dagcontracten, in het beste geval weekcontracten.
En ja, dat zorgt voor stress. Dit jaar zet het ABVV die kwaal speciaal in de kijker. Vandaar de thee. Een beetje stress kan geen kwaad, maar het moet gezond blijven.

 

Veilig en gezond werken  

Ook over gezondheid valt in uitzendland een en ander te zeggen. Zonder opleiding, zonder goede informatie, kunnen uitzendkrachten niet veilig en gezond werken. “Het is binnenkomen en meteen meedraaien, want het moet opbrengen" zegt Johan in Interimzone. Vaak zonder gepaste kledij, horen we van Shana die veel te grote veiligheidsschoenen moest dragen en die op haar uitzendkantoor te horen kreeg: “beter te groot dan te klein".

 

Het kan en het mag niet zijn dat de veiligheid en gezondheid van uitzendkrachten als een bijkomstigheid wordt beschouwd. Het aantal ongevallen met uitzendkrachten is de laatste jaren dan wel fors gedaald, er zijn er nog altijd veel te veel. In 2011 ging het over 13.374 ongevallen, waarvan 886 met blijvende letsels. Er waren ook 5 dodelijke ongevallen, voor alle duidelijkheid, tijdens de uitvoering van hun opdracht.

 

Thee tegen stress, maar uitzendkrachten kunnen ook heel goed van die zwarte thee gebruiken die je wakker houdt. Ze moeten hun ogen open houden voor hun rechten. Ze moeten durven zeggen dat hun veiligheid voorrang moet krijgen. Ze moeten vooral ook laten horen dat ze geen marionetten zijn die van de ene dag op de andere worden ingezet en weer opzijgeschoven. Uitzendwerk dient om een tijdelijke nood aan arbeidskrachten op te vangen, niet om mensen eeuwig en een dag in onzekerheid te duwen. Het ABVV staat aan hun zijde om zich daar tegen af te zetten.

 

Overzicht regionale acties

 • Brussel: 11.30u - 13.30u op het Muntplein
   
 • Gent: 6.30u - 10u industriepark Skaldenpark inrit Hallens en 12u-15u Zuid (voor shoppingcenter - Woodrow Wilsonplein)
   
 • Aalst: 5.30u - 9u industrieterrein Wijngaardveld (ter hoogte van grasplein aan Syntra-opleidingscentrum en verffabriek Los Blancos) en van 11.30u - 13u Grote Markt
   
 • Sint-Niklaas: 7 - 10u Industriepark West tussen Niko en Domo en van 12 tot 14u op het Sint-Nicolaasplein bij de Grote Markt aan Jeugdhuis Eglantier
   
 • Limburg: vanaf 12 tot 17u op de multiculturele markt in Heusden-Zolder.
   
 • Antwerpen: van 7 tot 8.30u aan het station van Antwerpen Centraal en Antwerpen Berchem. 
   
 • Vlaams Brabant: 12-14u actie bij de Tiense Suikerfabriek.
  Donderdag 11 oktober actie bij Unamic HCN in Zaventem (8-11u).
   
 • West-Vlaanderen: pamfletactie bij Action-winkels in Wevelgem (11u) en Kuurne (14u).