Terug

PB Dag voor de Rechten van Uitzendkrachten

Dag voor de Rechten van Uitzendkrachten

Op woensdag 12 oktober organiseert het ABVV de zevende Dag voor de Rechten van Uitzendkrachten. Nog al te vaak worden die rechten in de wind geslagen omdat uitzendkrachten ze zelf onvoldoende kennen.

 

Met ludieke acties overal in het land zal het ABVV onder de aandacht brengen dat uitzendkrachten meer zekerheid moeten krijgen. Door het systematische gebruik van dagcontracten weten zij vandaag niet wat hen morgen te wachten staat. Door het gebrek aan vaste vooruitzichten wordt hun koopkracht aangetast en kijken ze aan tegen tal van ongemakken. Naar het werk gaan kost een hele hap meer aangezien je onmogelijk gebruik kunt maken van abonnementvoordelen. Kinderopvang organiseren is een haast onmogelijke opdracht. Een woonlening aangaan is uitgesloten. Een aantal premies en voordelen worden niet toegekend, een hospitalisatieverzekering bijvoorbeeld, of een bijkomende vergoeding bij volledige werkloosheid. Bij het minste geringste gaat opgebouwde anciƫnniteit verloren. Helemaal grof wordt het bijvoorbeeld als een uitzendkracht vakantie wil nemen, want dan wordt zijn contract stopgezet en krijgt hij een C4.

 

Het ABVV pleit ervoor dat uitzendwerk alleen gebruikt wordt voor daadwerkelijke tijdelijke noden in bedrijven. Uitzendcontracten moeten uitgeschreven worden voor de werkelijke duur van een opdracht en niet versplinterd worden in een veelvoud van 19de-eeuwse dagcontracten. Uitzendkrachten moeten een beter uitzicht krijgen op een vaste job.  Meer zekerheid zal ook hun koopkracht ten goede komen.

 

Deze week sloten vakbonden en werkgevers een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor de sector. Naast enkele verbeteringen zorgt hij voornamelijk voor de bestendiging van de bestaande afspraken. Maar het grote debat over de vraag naar meer zekerheid voor uitzendkrachten wordt gehouden in de NAR, de Nationale Arbeidsraad. En daar verlopen de gesprekken zeer moeilijk. Het ABVV blijft er op aandringen dat het misbruik van dagcontracten wordt stopgezet. Voor het ABVV kan het niet dat werkgevers uitzendarbeid aanwenden om flexibiliteit te organiseren zonder aandacht te hebben voor het recht op werkzekerheid.