Terug

Actu Colombia

Colombia: handelsakkoorden, syndicale rechten en spionage

Wereldbol in kinderhanden

Terwijl het BLEU-akoord (een bilateraal akkoord tussen België en Luxemburg over investeringen), dat België (Karel de Gucht) en Colombia in 2009 ondertekenden, geblokkeerd is op het niveau van de Vlaamse en de Waalse regering, werden de onderhandelingen over het bilateraal akkoord tussen de Europese Unie en Colombia (en Peru) met succes afgerond. Het akkoord zou moeten worden ondertekend op de Europese Top van Madrid. Het ABVV heeft op beide terreinen gestreden en de mobilisatie gaat verder op alle niveaus: politiek (Belgische en Europese parlementsleden), Belgische vakbonden, NGO’s, de internationale vakbonden IVV, EVV, …

 

In die context onthult de pers de spionageactiviteiten van de DAS (de Colombiaanse inlichtingendienst) in meerdere Europese landen, waaronder ook België. Daarbij worden ook Europese parlementsleden genoemd! Of “als een regering de grote middelen aanwendt om een handelsakkoord te verkrijgen” en daarbij de elementaire regels van de democratie en de grondrechten met de voeten treedt.

 

Er is een hemelsbreed verschil tussen de schone schijn die de regering Uribe ophoudt en de werkelijkheid, getuige het massagraf met de lichamen van meer dan 2000 tegenstanders dat onlangs ontdekt werd.