25 maart – Dag voor Gelijk Loon v/m
woensdag, 24 maart 2021
Eindelijk is een grove onrechtvaardigheid in de wetgeving weggewerkt. Onder druk van onder andere het ABVV werd de wet rond moederschapsrust aangepast. Jonge moeders hebben nu recht op 15 weken, ook als ze bijvoorbeeld kort voor de bevalling ziek werden of in tijdelijke werkloosheid zijn gezet.
Toekomstige moeders hebben recht op 6 weken prenataal verlof (waarvan 1 week verplicht te nemen de week voor de grote dag) en 9 weken postnataal verlof, te rekenen vanaf de dag van de bevalling. Het niet-opgenomen prenataal verlof kan nog na de bevalling worden opgenomen. Samen is dit goed voor 15 weken. Maar wie ziek viel, op tijdelijke werkloosheid werd gezet of van het werk verwijderd werd (wanneer het werk een risico inhoudt voor moeder of kind) in de zes weken voorafgaand aan de bevalling, verloor die periode aan
moederschapsrust.
Geen enkele vrouw kiest ervoor om korte tijd voor de bevalling ziek te worden, of om welke reden dan ook in tijdelijke werkloosheid gezet te worden, of volledig of gedeeltelijk van het werk verwijderd te worden.
Om deze onrechtvaardigheid weg te trekken kan prenataal verlof (maximum 5 weken) worden omgezet in postnataal verlof. Zo geniet elke mama van 15 weken moederschapsrust.
Zwanger of ben je recentelijk bevallen en zit je met vragen? Contacteer je delegee in je bedrijf of neem contact op met je mutualiteit. Zag jij een periode van moederschapsrust aan je voorbij gaan omdat je je in één van deze situaties bevond en ging je alweer terug aan het werk? Neem ook dan zeker contact op. We doen er alles aan om ook in die gevallen de situatie nog recht te trekken.
En … bovenal … geniet van je welverdiende moederschapsrust en van het gezelschap van je pasgeborene! Proficiat!