Zekerheid in voor- en tegenspoed

Zekerheid in voor- en tegenspoed

Onze sociale zekerheid beschermt je, je hele leven lang, bij geluk en bij ongeluk. Jessica, Daan, Sabrina, Martijn, Dominique en Guy getuigen.

Onze sociale zekerheid beschermt je tegen de risico’s van het leven zoals ziek worden of een arbeidsongeval hebben. Maar onze sociale zekerheid is er evengoed op mooie momenten, zoals de geboorte van een kind of (betaalde) vakantie.

 • Ben je ziek? Moet je naar de tandarts?
  Onze sociale zekerheid beperkt je medische kosten.

 • Je ben toe aan vakantie?
  Onze sociale zekerheid staat je toe echt te genieten dankzij het (dubbel) vakantiegeld.

 • Je hebt je leven lang gewerkt en wil uitblazen?
  Onze sociale zekerheid zorgt voor een wettelijk pensioen.

 • Je krijgt kinderen?
  Onze sociale zekerheid geeft je een financieel duwtje in de rug.

 • Je wilt wat minder werken? Om voor je kinderen of een ziek familielid te zorgen? Om opleiding te volgen? Om het rustiger aan te doen?
  Onze sociale zekerheid compenseert je loonverlies en garandeert je rechten.

 • Je verliest je job? Je hebt een arbeidsongeval? Onze sociale zekerheid komt tussen en zorgt voor een vervangingsinkomen.

Je merkt het, de sociale zekerheid beschermt. Een heel leven lang. De sociale zekerheid staat altijd aan je zijde. Daarom koesteren we haar. Daarom willen we ze verder verankeren, verbreden en verdiepen.

Miranda Ulens, algemeen secretaris ABVV verwoordt het als volgt: “Onze federale sociale zekerheid is een steunpilaar die ieder individu een zekere mate van zorgeloosheid moet garanderen. Alleen op die manier komen we allemaal aan leven toe. Onze sociale zekerheid, die vorig jaar haar 75ste verjaardag vierde, is een succesverhaal dat ervoor zorgt dat ook jij jouw succesverhaal kunt schrijven. Want zekerheid is vrijheid. Sociale zekerheid is vrijheid.”

Vertrouwen in de toekomst
Jessica, bediende, jonge moeder

“Als jonge moeder kan ik getuigen van het belang van de sociale zekerheid. Allereerst omdat die broodnodige financiële ondersteuning biedt vóór en na de komst van het kind. Dit is niet te onderschatten: een vervangingsinkomen bij zwangerschapsrust, kinderbijslag, kraamgeld, premies bij het nieuwe schooljaar ...”
 

Meer tijd
Daan, bediende, vader van twee

“Voor mij is sociale zekerheid op dit moment in de eerste plaats mijn tijdskrediet met motief voor de zorg van mijn twee zonen van acht en vijf jaar. Ik werk vier vijfde en zo tijd vrij voor de kinderen, breng rust in het huishouden en in mijn hoofd. Dankzij de sociale zekerheid krijg ik van de RVA een vervangingsinkomen van 109 euro per maand. Het effect op mijn portemonnee is miniem en bovendien blijven mijn andere sociale rechten, zoals kinderbijslag, ziekte- of werkloosheidsuitkeringen, gegarandeerd alsof ik voltijds werk. Ook de impact op mijn pensioen hoef ik niet te vrezen: mijn dagen tijdskrediet met motief worden gelijkgesteld en tellen volledig mee als ‘gewerkte dagen’ bij mijn pensioenberekening.”
 

Halve factuur, volledig gerust
Sabrina, leerkracht

“Je laat je als vrouw best regelmatig onderzoeken om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen. Dat doe je door een dokter of gynaecoloog een uitstrijkje te laten nemen en hiervoor moet je dus betalen. Ik liet dit onlangs doen in het ziekenhuis en was verrast toen ik de factuur onder ogen kreeg. Van de 26 euro die ik moet betalen, ben ik eigenlijk maar 12 euro kwijt want ik weet nu al dat mijn ziekenfonds me 14 euro terugbetaalt. Merci, sociale zekerheid! Minder dan een halve factuur, en ik ben weer volledig gerustgesteld.”
 

Vangnet tegen verdrinken
Martijn, arbeider

“Ik zat onlangs een tijdje zonder werk. Het was maar enkele maanden, maar toch … De sociale zekerheid zorgt voor een vangnet dat voorkomt dat de kleine vissen verzuipen. Iedereen kan elk moment worden getroffen door bijvoorbeeld ziekte of werkloosheid, maar voor zij met een bescheiden loon komt zoiets extra hard aan. Het systeem van de sociale zekerheid heeft als doel om de inkomensongelijkheid een beetje te counteren.”
 

Broodnodig
Dominique werkt deeltijds en Guy is invalide door een arbeidsongeval

“De sociale zekerheid is uitermate belangrijk bij een ongeval of een ernstige ziekte. Zonder dat systeem zouden we onmogelijk waardig kunnen leven. De schok was al zeer groot, want het leven van Guy was in gevaar, en daarbij kwamen dan nog financiële zorgen … Maar gelukkig heeft hij het gehaald. Weliswaar met enkele pijnlijke gevolgen, maar het belangrijkste is dat hij het heeft overleefd. Hij heeft een uitkering als gezinshoofd, want mijn eigen gezondheidsproblemen laten me maar toe om 15 uur per week te werken. Hiervan kunnen we leven en hebben we toch een minimum aan comfort.”