Fact check: het ABVV informeert correct
dinsdag, 19 december 2017
Donderdag 29 maart kwamen honderden vrouwen en mannen samen aan de Kunstberg te Brussel om de zwakke pensioenen van vrouwen en de hardnekkige pensioenkloof tussen mannen en vrouwen aan te klagen. Het gemiddelde pensioenbedrag van vrouwen bedraagt 882 euro. Dat is lang niet genoeg om waardig van te leven. Bovendien ontvangt ongeveer een op de twee vrouwen een pensioen van minder dan 1.000 euro.
Werkneemsters uit verschillende sectoren getuigden vandaag over dat laag pensioentje en over de moeilijkheden dat dit met zich meebrengt. De vakbonden stelden eveneens nogmaals de recente pensioenmaatregelen van de regering-Michel aan de kaak. Gepensioneerde vrouwen van vandaag en morgen worden daar immers nog harder door getroffen. Vrouwen liepen op de actie dan ook symbolisch “de trappen van bezuinigingen” af. ACV, ACLVB en ABVV benadrukken dat er geloofwaardige en financierbare alternatieven bestaan.
Het loonverschil tussen vrouwen en mannen blijft bestaan en stagneert al voor het vierde jaar op rij, op 20%. Deze ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is even groot op het vlak van pensioenen. De pensioenkloof bedraagt niet minder dan 26%.
Die kloof is het resultaat van een combinatie van meerdere discriminatiefactoren:
Rekening houdend met deze ongelijkheid, hebben vrouwen het recht op een correcte politieke reactie. De regering besliste echter anders. Michel heeft namelijk moedwillig gekozen om die pensioenkloof verder uit te diepen en om zodoende een groot deel van de vrouwen in de precariteit te storten.
We kunnen al minstens 3 maatregelen uitlichten die onder deze regering werden ingevoerd en die nadelig zijn voor het pensioen van vrouwen.
Beperking van de gelijkstellingen
De gelijkstelling van bepaalde periodes van loopbaanonderbreking of tijdskrediet wordt beperkt bij de pensioenberekening.
Afschaffing van de pensioenbonus
De regering besliste om de pensioenbonus af te schaffen. Deze maatregel alleen al zal het gemiddelde overheidspensioen met 5% doen dalen tegen 2020. Bovendien besliste de regering om de diplomabonificatie in de openbare diensten af te schaffen. Door deze maatregelen zal meer dan de helft van de vrouwen in de overheidssector verplicht tot 67 jaar moeten werken.
Andere, sociaal rechtvaardigere en meer aanvaardbare keuzes zijn mogelijk. De regering probeert ons namelijk wijs te maken dat het onvermijdelijk is om langer te werken en om het mes in onze pensioenen te zetten. De vakbonden onderstrepen dat dit niet de enige uitweg is. Ze stellen geloofwaardige en perfect financierbare alternatieven voor.
Al deze alternatieven zijn perfect financierbaar door: