Actu Vandaag de mensen zonder papieren... wie morgen?

Vandaag de mensen zonder papieren... en wie morgen?

Vakbond ABVV | Vandaag de mensen zonder papieren... en wie morgen?

De Standaard berichtte maandag 22 december over een voorstel van de Dienst Vreemdelingenzaken. De Dienst wil dat politieagenten zonder bevel van een rechter kunnen binnenvallen thuis bij mensen zonder papieren. Zo zouden ze hen makkelijker kunnen oppakken, naar een gesloten centrum brengen en gedwongen uitwijzen.

 

Maar wat met hun rechten? Ook mensen zonder papieren hebben recht op privacy en het verbod op schending van de woonst. Wij vinden, net als Vluchtelingenwerk en CIRÉ dat dergelijke inbreuk op de rechten van deze mensen niet kan. En dit is niet het enige knelpunt in het uitwijzingsbeleid van ons land.


Vluchtelingenwerk en CIRÉ werkten samen aan een rapport dat begin 2015 gepubliceerd wordt. En waarnaar De Standaard verwijst in het stuk van 22 december. Uit het rapport blijkt dat gedwongen uitwijzingen een hoge menselijke en financiële kost hebben. Alleen al de arrestatie van mensen zonder papieren heeft een grote impact op deze mensen. Daarna worden ze opgesloten in een gesloten centrum, een soort gevangenis. Als laatste stap worden ze het vliegtuig opgezet, en op dat moment hebben ze zelden een duurzaam toekomstperspectief in hun thuisland.


Aan de hand van verhalen leggen Vluchtelingenwerk en CIRÉ de knelpunten binnen het beleid bloot. Met het rapport willen ze alvast aanzetten tot reflectie over de menselijke kost van een politiek van gedwongen verwijderingen. En moedigen ze een politiek debat aan. We zijn er met hen van overtuigd dat meer aandacht voor de mens achter het dossier een heel ander beleid kan doen groeien. Een beleid waarin meer ruimte is voor een aanpak op maat, en dat aan mensen een toekomst biedt, in België of ergens anders.
 

Bron: www.vluchtelingenwerk.be