Actu Nuttige sollicitatietips voor jobstudenten

Nuttige sollicitatietips voor jobstudenten

Vakbond ABVV | Nuttige sollicitatietips voor jobstudenten | 'Ik zoek werk' Cartoon Aaargh

Ben jij op zoek naar een leuke vakantiejob? Lees dan zeker deze sollicitatietips.

 

Een vakantiejob zoeken

Er zijn verschillende manieren om een vakantiejob te vinden. Zeer bruikbaar is het internet. Zo heb je op de website van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling VDAB (www.vdab.be) twee mogelijkheden om een gepaste job te vinden. Je kan zoeken in de jobdatabank of kan je zelf je cv publiceren in de cv-databank. Vergeet zeker niet aan te duiden dat het over een vakantiejob gaat! Laat vooral ook je familie en vrienden weten dat je op zoek bent. Veel studenten vinden immers een job via mensen in hun omgeving.

 

Een CV en sollicitatiebrief: jouw visitekaartje naar de buitenwereld

Jouw CV en sollicitatiebrief zijn van groot belang. Er is immers veel concurrentie op de arbeidsmarkt, dus zorg er voor dat je CV en de begeleidende brief volledig in orde zijn. Wees origineel, vermijd schrijffouten, gebruik korte zinnen, kom in de brief snel tot de kern van de zaak en probeer kort te beschrijven waarom deze job je juist aanspreekt.

 

Sollicitatiegesprek zonder vrees

Je hebt een paar leuke aanbiedingen gevonden, je cv en sollicitatiebrief verstuurd en nu mag je op sollicitatiegesprek. Dat is goed nieuws, want zo krijg je de gelegenheid om je persoonlijk voor te stellen. Gebruik deze kans goed!

 

Enkele tips

  • Bereid je goed voor op het gesprek. Zoek zoveel mogelijk informatie over de onderneming zelf. Een veel gestelde vraag is immers ‘wat weet je van ons bedrijf?’.
  • Draag gepaste kleding. Kleed je netjes aan met iets waar je je goed in voelt.
  • Kom zeker niet te laat op je sollicitatiegesprek. Beter een kwartiertje te vroeg dan te laat. 
  • Bij het binnenkomen: geef een stevige handdruk.
  • Tijdens het gesprek: blijf vooral jezelf. Spreek over je sterke kanten, blijf positief over je zwakke kanten. Wees ontspannen. Probeer oogcontact te houden met je gesprekspartner(s). Beantwoord de vragen met korte, bondige zinnen.

 

Is het gelukt?

Word je aangenomen? Dat is dan goed nieuws. Maar voor je begint te werken neem je best contact op met ABVV-jongeren. Zo kunnen we jouw contract nakijken en je inlichten over je rechten en plichten op de werkvloer.
Adressen en telefoonnummers op www.abvvjongeren.be.
Je kan er ook gratis onze brochure ‘Jouw studentenjob’ downloaden of bestellen.