Met hete lucht vul je geen putten

donderdag, 23 Januari 2020
Nieuws

Met hete lucht vul je geen putten, En al zeker geen begrotingsputten. Nochtans was de taxshift van de regering-Michel weinig meer dan dat. Veel hete lucht om zogezegd de staatsfinanciën weer op orde te krijgen. Het resultaat was een groter tekort dan ooit tevoren.

Wat het stokpaardje moest worden van vijf jaar federale regering, de zogenaamde taxshift, zadelt de komende generaties op met miljardentekorten. Dit is geen ‘accident de parcours’, ook al zou je dat kunnen denken gezien de rekencapaciteiten van sommige ministers. Het was daarentegen doelbewust beleid.

De behoeften in de sociale zekerheid zijn aanzienlijk. Er zijn ruim 300.000 werkzoekenden. De bevolking wordt ouder, en oudere mensen moeten vaker naar de dokter. De Belgische pensioenen zijn zeer karig en dringend toe aan een opwaardering. Enzovoort. Om die behoeften te dekken zijn inkomsten nodig. Daar knelt helaas het schoentje.

De afgelopen jaren was het al cadeaus aan werkgevers dat de klok sloeg. Die cadeaus gingen ten koste van de inkomsten van de sociale zekerheid, want zoals de rechterzijde ons graag op het hart drukt, “gratis bestaat niet.” Alleen al tussen 2016 en 2018 werden in het kader van de taxshift de patronale bijdragen van 32,4% naar 25% verlaagd. Dit kostte zo’n 5,8 miljard euro.

De vormen van alternatieve verloning – bonussen, bedrijfswagens, opties en verzekeringen – swingen de pan uit. Gevolg: minder inkomsten voor de sociale zekerheid, want op je extralegaal voordeel betaal je minder belasting dan op je brutoloon.

Onze sociale zekerheid is een fantastisch systeem. Maar het kan altijd beter. Om onze sociale zekerheid te verankeren, verbeteren en verdiepen, en zo veilig te stellen voor komende generaties, zijn investeringen nodig. In plaats van de centen langs ramen en deuren weg te smijten, voor gevechtsvliegtuigen of belastingvoordelen voor de rijken, wordt het weer tijd te investeren in mens en maatschappij.

De sociale zekerheid staat immers aan je zijde in goede en in kwade dagen. Bij ziekte, arbeidsongeval of werkloosheid. Maar ook bij de geboorte van je kind of je welverdiend pensioen. Het is een kwestie van politieke wil om de financiering van dit prachtig, solidair systeem voor de komende generaties te garanderen.