Actu Het leven wordt duurder in 2011

Het leven wordt duurder in 2011

Vakbond ABVV | het leven wordt duurder in 2011

Het nieuwe jaar is van start gegaan en heel wat diensten en producten worden duurder. Hieronder een beknopt overzicht van de nieuwigheden voor 2011.

 

 

Nettoloon stijgt

In 2011 zullen de loontrekkenden iets meer nettoloon hebben. Dit komt doordat de fiscus maandelijks minder bedrijfsvoorheffing afhoudt, want men mag nu hogere forfaitaire kosten aftrekken. Vroeger gebeurde dat door een eenmalige korting op de bedrijfsvoorheffing in mei. Voortaan wordt die gespreid over alle maanden van het jaar.

Bereken je nieuw nettoloon in de ABVV-toolbox  

 

Artsenhonoraria en remgeld stijgen

De artsenhonoraria worden met 1,4 % verhoogd. Het remgeld (het gedeelte dat de patiënt zelf bijdraagt) wordt evenredig verhoogd.
De honoraria voor spoedartsen worden geherwaardeerd.

 

Dokter van wacht goedkoper

De dokter van wacht wordt goedkoper tijdens het weekend, ’s nachts of op feestdagen. Hierdoor wil men de toevloed naar spoedafdelingen in het weekend beperken en de bereikbaarheid van de huisarts bevorderen.

 

1 euro remgeld voor OMNIO

Gezinnen met het OMNIO-statuut krijgen de toepassing van de derdebetalersregeling als ze daarom vragen en betalen voortaan slechts 1 euro remgeld zo hun arts hun globaal medisch dossier (GMD) beheert en 1,5 euro zonder GMD.

 

Ziekenfonds betaalt verlenging GMD

De verlenging van het Globaal Medisch Dossier GMD zal betaald worden door het ziekenfonds (27 euro) en hoeft de patiënt dus niet meer voor te schieten.

 

Fiscale giften: min. 40 euro

Wie in 2011 een gift fiscaal wil aftrekken, moet vanaf nu 40 i.p.v. 30 euro aan een goed doel geven.

 

Pensioensparen: nu 880 euro

Wie aan pensioensparen doet en dit fiscaal wil aftrekken, moet in 2011 880 euro i.p.v. 870 euro sparen. Dat is elke maand 73,33 euro.

 

Elektriciteit en gas duurder

In 2011 zullen we allemaal wat meer moeten betalen voor elektriciteit en gas. Deze prijsstijging komt er omdat de heffing om de openbare dienstverlening te financieren verhoogd wordt. Onder openbare financiering vallen o.m. de sociale tarieven, het Kyoto-fonds of de subsidies voor groen stroom.

 

Hogere Belgacom-tarieven

Sommige Belgacomtarieven voor telefoon en internet stijgen dit jaar. Zo zal Internet Comfort 32,92 euro per maand i.p.v. 32,50 euro kosten. Ook worden een aantal telefoontarieven vanaf vaste en mobiele toestellen 0,52% duurder. Een Classic line maandabonnement kost nu 19 i.p.v. 18,90 euro.

 

6% BTW op bouwen en verbouwen beperkt

Tot eind vorig jaar moest je op het afbreken en heropbouwen van gebouwen in België slechts 6% BTW betalen. Vanaf 2011 wordt dit voordeel beperkt voor projecten in 32 steden en gemeenten: Aalst, Anderlecht, Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Charleroi, Dendermonde, Doornik, Elsene, Etterbeek, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, La Louvière, Leuven, Luik, Mechelen, Moeskroen, Namen, Oostende, Roeselare, Schaarbeek, Seraing, Sint-Niklaas, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Ukkel, Verviers en Vorst.

 

Staatsgarantie op spaarverzekeringen tot 100.000 euro

Spaarverzekeringen krijgen vanaf dit jaar een garantie van de staat tot 100.000 euro per persoon. Dit zijn rekeningen met een gewaarborgde minimumrente (kan zelfs 0% zijn). Hier bovenop kan nog een winstdeelneming worden uitgekeerd als de maatschappij de premies met winst kon herbeleggen.

 

Firmawagen kost je meer

Wie met een firmawagen rijdt zal dit jaar een hogere persoonlijke bijdrage betalen. De vergoeding is gekoppeld aan een coëfficiënt volgens de CO2-uitstoot en die wordt nu geïndexeerd.

 

Vlaamse verkeersbelasting

Tot op heden inde de federale overheidsdienst Financiën de verkeersbelasting. Vanaf 2011 neemt de Vlaamse overheid de taak op zich de belasting op de inverkeerstelling (BIV) en het eurovignet te innen (althans voor wie in Vlaanderen woont).

 

Biovoeding met ecocheques

Vanaf dit jaar kunnen werknemers hun ecocheques gebruiken om biologische voedingsproducten aan te kopen. Tot dit jaar kon je met die ecocheques enkel uit een beperkte lijst van non-food producten kiezen en betalen.

 

Enkel nog Europese overschrijvingsformulieren

Vanaf nu mogen er enkel nog Europese overschrijvingsformulieren gebruikt worden.

 

Postmarkt wordt vrijgemaakt

Vanaf januari van dit jaar mogen ook concurrenten van bpost (voorheen ‘De Post’) geadresseerde brieven en pakjes thuis bedelen.