PB Durf dromen

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw op het IVV-congres in Vancouver: 'Durf dromen'

"Het ABVV had veel verwacht van de G20 en verwacht er nog veel van, onder meer initiatieven voor een nieuwe regulering van de financiële sector en voor middelen voor een nieuw model voor duurzame groei. Het ABVV pleit al jaren voor de invoering van een taks op internationale financiële transacties.

Maar daar zijn ze nog lang niet aan toe:

  • de vakbonden zijn niet welkom op de komende Top van de G20 in Toronto
  • in Europa is een opbod in bezuinigingsmaatregelen aan de gang tussen de lidstaten; een opbod dat de prille relance in de kiem dreigt te smoren en dat ons sociaal model dreigt af te bouwen.

Internationale instellingen zoals het IMF en de Wereldbank verliezen hun geloofwaardigheid als ze zonder meer opnieuw overgaan naar de orde van de dag, de ‘business as usual’, als ze het casinokapitalisme verder laten leven en als de meest kwetsbaren de prijs van de crisis moeten betalen.

 

Het ABVV pleit voor meer overheidsregulering, voor meer inspanningen van het IMF om de banken te reguleren en voor een meer actieve rol om te vermijden dat crisissen van gelijkaardige omvang opnieuw kunnen plaatsvinden.

 

Daarom moeten de internationale organisaties beter samenwerken en democratischer worden. De G20 zou moeten voorbereid worden binnen de IAO (de Internationale Arbeidsorganisatie) en binnen de Algemene Raad van het IVV door alle aangesloten vakbonden.

 

Het IVV mag zich niet beperken tot het formuleren van gemeenschappelijke doelstellingen, maar moet ook in staat zijn een krachtige internationale tegenmacht te vormen.

 

Laten we concreet zijn. Laten we ambitieus zijn. Laten we durven dromen.

 

Elk land organiseert op 7 oktober een Decent Work Day, een dag voor Waardig Werk. Laten we van die dag ook een mobilisatie- en sensibilisatiedagmaken om de vooruitgang i.v.m. de eisen van het IVV voor een nieuw economisch, sociaal en ecologisch model te evalueren. Laten we op 7 oktober 2012 het IMF, de Wereldhandelsorganisatie, de Wereldbank en de centrale banken interpelleren. En als onze evaluatie onvoldoende is, laten we onze internationale acties dan verder verscherpen.

 

Laten we durven dromen! We moeten af van het liberaal economisch model. Het IVV heeft er de mogelijkheid voor.Laten we het dan ook de nodige middelen geven om dit waar te maken."