Dikke katten dinsdag: topmanagers hebben jouw jaarloon nu al binnen

Dikke katten dinsdag: topmanagers hebben jouw jaarloon nu al binnen

Loon |

De Belgische Bel20-ceo’s hebben op dinsdag 10 januari al meer verdiend dan de gemiddelde Belgische werknemer in heel 2017. De dinsdag van de dikke katten dus.

Naar analogie met ‘Fat Cat Wednesday’ in Groot-Brittannie, de dag die pijnlijk zichtbaar maakt hoezeer de lonen van topmanagers (of fat cats), afwijken van die van werknemers.

De kloof is enorm: op woensdag 4 januari hadden de bestbetaalde Britse ceo’s al evenveel verdiend als de modale Brit in een heel jaar (28.200 pond of 33.008 euro).

6.000 euro per dag

De ceo’s van de 20 belangrijkste Belgische beursgenoteerde bedrijven (Bel20) verdienen bijna veertig maal zoveel als de Belgische werknemers!

Het mediane loon van een Bel20-ceo schommelt rond 1.631.500 euro. De helft van de lonen zit boven de mediaan, de andere helft eronder.

In een jaar zitten 251 werkdagen. Per werkdag verdienen deze dikke katten dus een dikke 6.500 euro. Ergens in de loop van de zevende werkdag na nieuwjaar, zal het ceo-loon het mediane Belgische jaarloon overschrijden.

En dat is dus vandaag.

Wat doet de regering-Michel?

De regering zet lustig haar afbraakpolitiek voort.

  • Koopkracht: Na enkele jaren van loonbevriezing krijg je stank voor dank. De regering wil de wet aanpassen zodat opslag de komende jaren uitgesloten is.
  • Pensioen: Minder pensioen? Check. Langer werken? Check. Bye Bye vervroegd pensioen? Check.
  • Flexibiliteit: Je zal niet alleen langer, maar ook soepeler moeten werken. Werken wanneer het je baas dus uitkomt

  • Gezondheidszorg: Deze regering maakt onze gezondheidszorg onbetaalbaar. Ziek zijn dreigt een luxe te worden.

  • Eerlijke belastingen: De overheid moet over voldoende middelen beschikken. En daar doet deze regering heel weinig aan.