Terug

Corona werkzoekend vragen antwoorden

Corona-crisis: info voor werkzoekenden

Ook als werkzoekende word je geconfronteerd met de gevolgen van het coronavirus. Je kan echter op het ABVV blijven rekenen. Onze dienstverlening blijft doorwerken. We bundelden 10 veelgestelde vragen. Wat met sollicitaties en controles door de VDAB? Wat als je stage volgt? ...

Let op! De situatie, de regels en dus de antwoorden op onderstaande vragen, verschillen per gewest. Je bent een Brusselse werkzoekende? Neem contact met www.abvvbrussel.be 

 

VDAB

Stage / IBO

ABVV


VDAB

1. Ik werd uitgenodigd voor een verhoor in het kader van een controle op mijn zoekgedrag

De VDAB-controledienst heeft alle eerder geplande verhoren opgeschort. De VDAB engageerde zich om alle betrokken werkzoekenden hierover telefonisch in te lichten. Mocht dit niet gelukt zijn, dan ontvang je een brief om die annulatie te melden.

Wil je als werkzoekende je dossier toch laten behandelen, dan kan je schriftelijk verweer indienen. Contacteer je ABVV-gewest (dienst sociaal recht of juridische dienst) om het schriftelijk verweer op te stellen en dit ondertekend terug te mailen naar de VDAB-controledienst.

Wil je als werkzoekende geen gebruik maken van het schriftelijk verweer, dan zal de VDAB later een nieuw verhoor inplannen en je hiervan op de hoogte brengen.
 

2. Ik moet me aanbieden bij de VDAB/GTB of bij een organisatie die mij in opdracht van de VDAB begeleidt

Zolang je werkzoekende bent moet je ingaan op de uitnodigingen van de VDAB. Omdat ook alle VDAB-kantoren gesloten zijn, verloopt je opvolging volledig digitaal: per mail, via chat of Hangout. Je kan de VDAB nog steeds bereiken op het gratis telefoonnummer 0800 30 700 of via je VDAB-bemiddelaar. Je kan natuurlijk ook via mail of telefonisch terecht bij je ABVV-gewest (ook alle ABVV-kantoren zijn gesloten).
 

3. Ik volg momenteel een opleiding bij de VDAB of een partnerorganisatie

Alle opleidingsactiviteiten blijven tot en met 3 april 2020 opgeschort. Je wordt gedurende die periode als ‘gewettigd afwezig’ geregistreerd. Je ontvangt geen cursistenvergoeding meer en ook geen tussenkomsten voor kinderopvang- en verplaatsingskosten. Je opleidingscontract wordt ondertussen niet stopgezet. Het opschorten van de opleidingsactiviteiten heeft dus geen invloed heeft op je vrijstelling en uitkering. 
 

4. Mijn sollicitatiegesprek werd geannuleerd of uitgesteld omwille van het coronavirus

Als werkzoekende moet je je sollicitaties bijhouden. Worden lopende afspraken afgezegd of opgeschoven, geef dit dan door via je sollicitatiestatus in ‘Mijn loopbaan’.
Hoe doe je dit?

 • Je bewaarde vacatures vind je terug bij ‘Bewaarde vacatures en sollicitaties’.
 • Per vacature kan je feedback geven via de sollicitatiestatus.
 • Klik je op de optie ‘Andere’, dan krijg je een venster waarin je je feedback kwijt kan.
 • Hierin kan je aangeven dat het gesprek is uitgesteld of voorlopig afgelast omwille van het coronavirus.

Heb je vragen, neem dan telefonisch contact op met onze ABVV-loopbaanconsulenten.
 

5. Ik moet me verplaatsen met het openbaar vervoer

Er rijden minder bussen en trams. Controleer de dienstregeling van De Lijn in Vlaanderen of de MIVB in Brussel. Er rijden ook minder treinen.
 

6. Ik moet me opnieuw inschrijven als werkzoekende

De VDAB-kantoren zijn momenteel gesloten. Je kan je inschrijven via www.vdab.be of bel 0800 30 700.
 

7. Ik ben ziek

Ben je als werkzoekende ziek, en ben je hierdoor niet beschikbaar, dan moet je aan aantal dingen doen:

 • Heb je symptomen van het coronavirus, bel dan naar je huisarts. De symptomen zijn keelpijn, hoesten, spierpijn, ademhalingsproblemen en hoofdpijn. Vraag een ziektebriefje en laat het getuigschrift van arbeidsongeschiktheid invullen door je huisarts.

 • Zet een Z op je stempelkaart.

 • Vraag vanaf dag 1 een mutualiteitsuitkering aan via het document getuigschrift van arbeidsongeschiktheid ook gekend als de ‘vertrouwelijke’. Dit formulier wordt ingevuld door je arts en bezorg je (of laat je bezorgen) aan . Meer info vind je hier. Tip: de poststempel geldt als datum van aangifte.

 • Heb je een afspraak met de VDAB of een partner van de VDAB, laat hen dan weten dat je ziek bent. Je kan als bewijs je ziektebriefje opsturen.

 • Verzorg jezelf goed.

STAGE / IBO

8. Ik loop stage - werkplekleren in een bedrijf

Je kan de stage in principe verderzetten. Is de onderneming echter gedwongen te sluiten of gaat de werkgever zelf over tot sluiting, dan wordt de opleidingsstage stopgezet.

Als de stage wordt verdergezet moet de werkgever er voor zorgen dat je in veilige en gezonde omstandigheden kan werken. De werkgever is verplicht voldoende preventiemaatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus op de werkplek tegen te gaan. Zo moet er voldoende afstand tussen de werknemers mogelijk zijn volgens de richtlijnen van de overheid.

Ook de werknemer moet zich onthouden van al wat schade kan berokkenen aan zijn eigen veiligheid, aan die van zijn collega’s, aan zijn werkgever of aan derden. Ben je ziek, stop dan met werken zodat je geen collega’s besmet. Bel naar je huisarts voor een medisch attest. En breng je VDAB-bemiddelaar op de hoogte.

Thuiswerk tijdens de opleidingsstage is niet mogelijk (omdat het een leersituatie op een werkvloer betreft).
 

9. Ik heb een IBO-contract. Of ik zit in een beroepsverkennende stage, een activerings- of een werkervaringsstage

Hier gelden dezelfde beschermende maatregelen. De overheid of de werkgever kan beslissen dat er geen activiteiten meer mogelijk zijn waardoor ook de individuele beroepsopleiding (tijdelijk) niet kan worden verdergezet.

Hier zijn 3 opties mogelijk:

 1. Als de IBO voldoende ver gevorderd is en de functie dit toelaat, kan er bij IBO thuiswerk worden toegestaan. Maak duidelijke afspraken met de werkgever en de VDAB over de opvolging.
 2. De IBO-overeenkomst kan tijdelijk on hold worden gezet. De VDAB kan je hier als ‘gewettigd afwezig’ plaatsen waardoor je tijdelijk (maximum drie weken) nog de aanvullende IBO-vergoeding ontvangt. Daarnaast kan de duurtijd van de IBO eventueel verlengd worden met de duur van de onderbreking. Belangrijk is om na te gaan of de opleidingsdoelen kunnen gerealiseerd worden binnen de voorziene termijn.
  Bij ziekte van de IBO-werknemer geldt dezelfde regeling. Bij bewijs van ziekte krijg je een gewaarborgde IBO-toeslag voor de eerste drie weken. Nadien wordt bekeken of een hervatting, stopzetting of verdere schorsing van de IBO aan de orde is.
 3. De IBO-overeenkomst kan omwille van ‘overmacht’ ook worden stopgezet. De VDAB moet alle partijen hierin horen. De werkgever moet aantonen dat hij omwille van stopzetting of beperking van de economische activiteiten binnen de voorziene opleidingsduur geen invulling kan geven aan de individuele beroepsopleiding. Wil de werkgever toch een verderzetting van de IBO na de onderbreking, dan is optie 1 het meest aangewezen.

Tip

De richtlijnen van de VDAB kunnen nog wijzigen. Hou daarom zeker de VDAB-website in het oog voor de laatste updates.

ABVV

10. Kan ik nog bij het ABVV terecht?

Jazeker: de ABVV-kantoren zijn gesloten, maar onze dienstverlening loopt volop door! Onze medewerkers zorgen voor je werkloosheidsuitkering en je dossier. Onze diensten blijven telefonisch en per e-mail bereikbaar. Check hier de adressen.

Andere hulpmiddelen

 • Elektronisch stempelen
  Ben je volledig werkloos? Dan kan je je stempelkaart op de computer invullen en doorsturen. het enige wat je nodig hebt is een elektronische kaartlezer of de ITSME-app. Meer info over elektronisch stempelen
   
 • Mijn ABVV
  Via ‘Mijn ABVV’ heb je toegang tot je persoonlijke dossier: gegevens controleren, de betaling van je lidmaatschap of de uitbetaling van je werkloosheidsuitkering opvolgen, toegang tot je fiscale en andere attesten? Het kan allemaal van thuis uit. Check www.abvv.be/mijn-abvv
   
 • Documenten
  Deponeer je documenten in één van onze brievenbussen of bezorg ze per post aan je ABVV-kantoor.