ABVV vraagt ontslag staatssecretaris die mensenrechten schendt

ABVV vraagt ontslag staatssecretaris die mensenrechten schendt

Door vluchtelingen terug te sturen naar een dictatuur, schoffeert de staatssecretaris voor Asiel en Migratie zonder meer de mensenrechten. De eerste minister moet een krachtig gebaar stellen en deze onmenselijke staatssecretaris ontslaan.

Begin september werden Soedanese vluchtelingen gearresteerd en geĆÆdentificeerd door een speciaal team van Soedanese ambtenaren.

De staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en met hem de hele regering-Michel deden alsof er niks aan de hand was. De delegatie van Soedanese ambtenaren zou zogezegd geen gevaar betekenen voor de vluchtelingen. Experts waarschuwden voor het risico om met het regime in Soedan samen te werken. De zeer omstreden president Omar al-Bashir voert immers een echt schrikbewind in Soedan. De man wordt internationaal gezocht voor oorlogsmisdaden en genocide.

Alle verwittigingen blijken nu gegrond. En wat velen vreesden, werd helaas werkelijkheid: de teruggestuurde Soedanezen werden opgepakt en gefolterd bij hun aankomst in Soedan.

Vandaag stellen we vast dat een antidemocratische staatssecretaris zijn wil oplegt aan een rechtse eerste Minister. Door vluchtelingen terug te sturen naar een dictatuur, schoffeert deze staatssecretaris zonder meer de mensenrechten.

De eerste minister moet een krachtig gebaar stellen en deze onmenselijke staatssecretaris ontslaan.

We doen hierbij beroep op het geweten van Charles Michel die, net zoals zijn vader Louis, alle kaarten in huis heeft om duidelijk te maken dat Belgiƫ zich niet tot dit soort praktijken verlaagd!