Actu ABVV verbijsterd over bonussen topmanagers

ABVV verbijsterd over bonussen topmanagers

Vakbond ABVV | ABVV verbijsterd over bonussen topmanagers

Het ABVV heeft kennis genomen van de reactie van het VBO op het voornemen van de linkerzijde om de bonussen van de topmanagers te beperken.

 

De lonen van de topmanagers (de bedragen zijn onlangs nog in de pers verschenen) zijn buitensporig hoog, zeker in de huidige sociaal-economische context. In het rapport 2010 van DEXIA bank staat dat CEO Pierre Mariani vorig jaar 600.000 euro als variabel loon kreeg, op een totaal loon van 1,8 miljoen euro.

 

Het is onaanvaardbaar dat de werkgevers een loonmatiging opleggen (loonstop in 2011 en 0,3% maximum loonsverhoging in 2012 – ook in bedrijven die opnieuw winst maken) terwijl sommige bedrijfsleiders zichzelf ongelooflijk hoge loonbonussen uitbetalen!

 

Dit is trouwens een van de redenen waarom zo’n 52% van de werknemers uit ons land het ontwerp van IPA verworpen hebben.


Bovendien, als in Belgiƫ - zoals VBO-topman Rudi Thomaes aanhaalt - de ratio tussen het laagste en het hoogste loon zo "redelijk" is, dan is er toch geen enkel reden om niet te voorzien in maatregelen tegen de slechte leerlingen.


Ter herinnering: in Belgiƫ is het loon van een CEO gemiddeld 18 maal hoger dan dat van een doorsnee werknemer. In 2009 bedroeg de gemiddelde verloning van de managers van de 20 grootste beursgenoteerde bedrijven (banksector uitgezonderd!) 2,27 miljoen euro, wat neerkomt op een stijging met zomaar eventjes 23% in vergelijking met 2008.